Očišćen prvi reaktor u Fukušimi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2014, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očišćen prvi reaktor u Fukušimi

Prvi od četiri reaktora u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči, koja je teško oštećena u zemljotresu i cunamiju 2011, očišćen je od nuklearnog goriva, saopštio je danas operater te elektrane.

Ukupno 1.535 radioaktivnih šipki je izvučeno iz reaktora nakon operacije koja je trajala godinu dana, saopštio je portparol Tokijske električne kompanije (TEPCO), a preneo AFP.

Ranije danas, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prefekturu Fukušima pogodio je zemljotes jačine 5,9 stepeni po Rihteru, a prema pisanju japanskih medija nije dato upozorenje na opasnost od cunamija.

Nakon zemljotresa nisu uočene nikakve nepravilnosti u oštećenoj nuklearki Daiči i drugoj nuklearki Daini u Fukušimi, rekao je portparol.

Direktor elektrane Akira Ono rekao je novinarima da je završetkom radova na reaktoru 4 postavljen kamen temeljac, ali da će se oni nastaviti.

Procene su da će radovi na nuklearnoj elektrani Fukušima trajati decenijama.

Cunami, koji je usledio nakon snažnog zemljotresa jačine 9 stepeni Rihtera, 11. marta 2011, uništio je sistem za hlađenje elektrane i doveo do topljenja reaktora 1, 2 i 3.

TEPCO planira da ukloni šipke iz ostalih oštećenih reaktora pre izvlačenja istopljenog goriva, navela je francuska agencija.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Očišćen prvi reaktor u Fukušimi

Izvor: B92, 20.Dec.2014

Prvi od četiri reaktora u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči, koja je teško oštećena u zemljotresu i cunamiju 2011, očišćen je od nuklearnog goriva...Ukupno 1.535 radioaktivnih šipki je izvučeno iz reaktora nakon operacije koja je trajala godinu dana, saopštio je portparol Tokijske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.