Novi udarac za Japan - nešto se mora učiniti

Izvor: B92, 27.Maj.2016, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi udarac za Japan - nešto se mora učiniti

Tokio -- Bazna inflacija u Japanu pala je u aprilu drugi mesec uzastopno, zadajući novi udarac borbi vlade u Tokiju protiv deflacije, pokazali su zvanični podaci.

Potrošacke cene, isključujući sveže namirnice, pale su u aprilu za 0,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, nakon pada za isti procenat u martu, navodi se u izveštaju japanskog zavoda za statistiku, a prenosi agencija "Blumberg".

Aprilski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazatelj o inflaciji je malo bolji od prognoze analitičara koji su u anketi "Blumberga" predviđali pad za 0,4 procenta.

Nedostatak rasta cena će pojačati pritisak na Banku Japana da razmotri dalje monetarne podsticaje, nakon što je guverner Haruhiko Kuroda razočarao tržišta ne preduzimajući nikakve mere na aprilskom sastanku, ocenjuje njujorška agencija.

Tržišta su očekivala da će BoJ izaći s novim merama ili proširiti svoj masivni godišnji plan kupovine aktiva "težak" 80.000 milijardi jena (730 milijardi dolara).

Današnji podatak o inflaciji dolazi u trenutku dok japanski mediji pišu o tome da je premijer Šinzo Abe sklon da odloži dugo planirano podizanje poreza na promet sa 8,0 na 10 procenata u aprilu 2017, zbog zabrinutosti da bi to moglo da naškodi ionako krhkoj ekonomiji.

Centralna banka je ranije ove godine snizila prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i pomerila rok za ostvarenje ciljane inflacije od 2,0 odsto na početak 2018. godine sa septembra 2017.

Analitičari procenjuju da će slabi makroekonomski podaci pojačati pritisak na Banku Japana da proširi program monetarne relaksacije već na sastanku 15. i 16. juna ove godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pad industrijske proizvodnje u aprilu

Izvor: Capital.ba, 27.Maj.2016

SARAJEVO, Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u aprilu bilježi pad od 3,2 odsto u odnosu na mart, te rast od 3,8 odsto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u aprilu, u odnosu na prethodni mjesec, veća...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.