Nekad ponos Japana - sada grca posle skandala

Izvor: B92, 06.Maj.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekad ponos Japana - sada grca posle skandala

Tokio -- Skandalom pogođena japanska kompanija Tošiba imenovala je novog generalnog direktora.

Izvršni potpredsednik i veteran u Tošibi, Satoši Cunakava (60), koji se davne 1979. godine priključio kompaniji, zameniće u junu aktuelnog generalnog direktora Masašija Muromačija, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi agencija AFP.

Cunakava će upravljati konglomeratom posle velikog računovodstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skandala koji je ugrozio reputaciju firme, i istovremeno najavila otpuštanje 10.000 zaposlenih.

Muromači je u julu prošle godine postao privremeni generalni direktor nakon ostavke velikog broja čelnika zbog skandala.

"Odluka je doneta na temelju aktuelne realizacije niza inicijativa za restrukturiranje poslovanja", dodaje se u saopštenju.

Tošiba je, takođe, najavila smanjenje broja zaposlenih za 10.000 i prodaju odeljenja za proizvodnju kućnih uređaja kineskoj kompaniji Mideji, ne otkrivajući vrednost transakcije.

Tošiba je prošlog meseca prijavila veći od očekivanog operativni gubitak od 6,4 milijarde dolara u fiskalnoj godini završenoj u martu, koji je, kako je saopšteno, bio posledica otpisa vrednosti Tošibinog udela u američkoj kompaniji Vestinghaus.

Nekadašnji ponos japanskog korporativnog sektora je sada pogođen brojnim problemima, od kojih je najveći računovodstveni skandal u sklopu kog su šefovi Tošibe godinama "naduvavali" cifre profita kako bi prikrili slabe poslovne rezultate, navodi AFP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.