Najzad poleće avion made in Japan

Izvor: B92, 17.Okt.2014, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najzad poleće avion "made in Japan"

Kompanija Micubiši hevi indastris (Mitsubishi Heavy Industries) privodi kraju završetak prvog japanskog putničkog aviona posle četiri decenije.

Na ceremoniji u Nagoji, u subotu će biti predstavljen dugoočekivani Misubiši ridžinal džet (Mitsubishi Regional Jet - MRJ), koji se odlikuje malom potrošnjom goriva.

Micubiši je saopštio da će verzija MRJ90 imati mesta za 88 ljudi, MRJ70 za 76, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a planirani MRJ100X za sto mesta.

Prvi let ovog aviona planiran je za drugo tromesečje sledeće godine, a isporuke za 2017. godinu.

Japanski avioprevoznik Džepen erlajns (Japan Airlines) najavio je u avgustu da će kupiti 32 ova aviona s krajnjim rokom isporuke 2021. godine, mada konačni sporazum nije potpisan.

MRJ je prvi avion proizvoden u Japanu od YS-11 čija je proizvodnja prekinuta 1973. godine.

Proizvođači aviona za regionalne letove najviše računaju na tržišta u Severnoj Americi i Evropi, mada dosta kompanija pravi takve avione.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.