Najpreciznija mapa sveta ne liči ni na šta što ste do sada videli

Izvor: B92, 30.Jun.2017, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najpreciznija mapa sveta ne liči ni na šta što ste do sada videli

Japanski arhitekta Hađime Narukava tvrdi da je rešio vekovima star problem – kako verno predstaviti sfernu površinu Zemlje na ravnoj površini.

Narukava tvrdi da je to postigao na priloženoj mapi, koju je nazvao AutaGraf mapa sveta.

Na projekciji, čija je prva verzija nastala 1999, arhitekta je fizičke karakteristike površine planete preslikao na veliki tetraedar, podeljen na 96 trouglova, a zatim je površinu tog tetraedra preveo na dvodimenzionalnu ravan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Za razliku od tradicionalne Merkatorove mape iz 16. veka, na kojoj je Grendland na primer u velikoj meri uvećan, a Afrika smanjena, nova mapa predstavlja realne razmere kontinenata.

Narukava je o svom projektu govorio na TED konferenciji davne 2011. godine:
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najpreciznija mapa svijeta koja će nas ostaviti u čudu

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2017

Japanski arhitekta Hađime Narukava tvrdi da je riješio vijekovima star problem – kako vjerno predstaviti sfernu površinu Zemlje na ravnoj površini...Narukava tvrdi da je to postigao na priloženoj mapi, koju je nazvao AutaGraf mapa svijeta...Na projekciji, čija je prva verzija nastala 1999, arhitekta...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.