NADZVUČNI AVIONI: Od Los Anđelesa do Tokija za šest sati!

Izvor: Kurir, 29.Nov.2014, 02:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NADZVUČNI AVIONI: Od Los Anđelesa do Tokija za šest sati!

Letelice brže od zvuka uskoro će ponovo biti na komercijalnim letovima

LOS ANĐELES - Od povlačenja „konkorda“ pre više od 10 godina, nadzvučne letelice skoro da ne postoje u putničkom avio-saobraćaju. Ipak, pojedine kompanije polako pokušavaju da tržištu predstave novu letelicu, i to dva puta bržu od sadašnjih komercijalnih letelica.

Novi projekat

Avion N+2 je projekat američke aeronautičke kompanije „Lokhid Martin“, namenjen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << komercijalnim avio-kompanijama i trebalo bi duplo da skrati vreme putovanja od Njujorka do Los Anđelesa - sa pet sati na dva i po sata.

Letelica za 80 putnika imala bi tri mlazna motora, pri čemu bi se jedan motor nalazio s gornje strane, a druga dva ispod krila radi ublažavanja praska prilikom probijanja zvučnog zida.

- Da bismo omogućili revolucionarno smanjenje nivoa buke na aerodromima u supersoničnom avio-transportu, razvili smo potpuno novu vrstu propulzivnog sistema - kaže Majkl Buonano, šef programa N+2 u kompaniji „Lokhid Martin“.

Saradnja

U Rinu, u Nevadi, „Erbas“ je uspostavio saradnju s aeronautičkom kompanijom „Aerion“ sa ciljem da stvori nadzvučni avion, koji za tri sata može da stigne od Londona do Njujorka, a razdaljinu od Los Anđelesa do Tokija preleti za šest sati.

„Aerionov“ poslovni mlaznjak AS2 leteće brzinom od 1.958 km/h, što znači da će biti gotovo jednako brz kao „konkord“, koji je leteo brzinom od 2.172 km/h.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.