LEBDI IZNAD ŠINA Novi rekord u brzini japanskog voza -  603 kilometra na čas

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEBDI IZNAD ŠINA Novi rekord u brzini japanskog voza - 603 kilometra na čas

Japanski voz "maglev" dostigao je brzinu od 603 kilometra na čas na pruzi nedaleko od planine Fudži, i time oborio sopstveni rekord od 590 kilometara na čas.

"Maglev" za kretanje koristi sistem u kojem se kroz magnete pušta električna energija, zahvaljujući čemu voz lebdi iznad šina.

Kompanija "Central Japan rejlvej", koja je vlasnik ovog tipa voza, želi da ga uvede u upotrebu između Tokija i centralnog grada Nagoje do 2027. godine.

Ovo putovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 280 kilometara moglo bi da traje samo 40 minuta, što bi bilo dvostruko manje od sadašnjeg vremena, prenio je Bi-Bi-Si.

Ipak, putnici neće moći da uživaju u brzinskim rekordima, pošto je kompanija objavila da će vozovi saobraćati maksimalnom brzinom od 505 kilometara na čas.

Troškovi gradnje ovog sistema procjenjuju se na 100 milijardi dolara samo za deonicu do Nagoje. Veći dio pruge će, prema očekivanjima, ići kroz veoma skupe tunele.

Japanska vlada nada se da će ovu tehnologiju moći da proda u inostranstvu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi brzinski rekord japanskog voza

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2015

TOKIO - Japanski voz "maglev" dostigao je brzinu od 603 kilometra na čas na pruzi nedaleko od planine Fudži i time oborio sopstveni rekord od 590 kilometara na čas..."Maglev" za kretanje koristi sistem u kojem se kroz magnete pušta električna energija, zahvaljujući čemu voz lebdi iznad šina...Kompanija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

"Maglev" voz oborio još jedan rekord

Izvor: VOA, 21.Apr.2015

Maglev voz koji koristi magnetnu levitaciju u Japanu je tokom današnjeg testiranja prevazišao svoj raniji rekord i dostigao brzinu od 603 kilometra na sat za skoro 11 sekundi...Voz koristi magnete koji mu omoguchavaju da lebdi nekoliko centimetara iznad šina, eliminišući frikciju. Elektromagneti...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.