Knjiga o teškom detinjstvu i građenju karaktera

Izvor: RTS, 29.Maj.2016, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga o teškom detinjstvu i građenju karaktera

Kineski pisac, Cao Vensjuen, ovogodišnji dobitnik Andersenove nagrade, odličan je primer da je moguće privući čitaoce među najmlađom populacijom, iako se piše o deci koja se suočavaju s velikim poteškoćama i izazovima. Roman "Slamnata koliba" čita se na engleskom, nemačkom, francuskom i japanskom jeziku.
Kao i svaka škola i Joumadinska osnovna škola, smeštena među slamnate kolibe, ima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svoje priče i junake. Decu i živopisne stanovnike koji oblikuju njihovo odrastanje i sve što ih prati, bilo da je tužno ili smešno, nežno ili lepo, povezuje dečak Sang Sang koji se posvetio smišljanju nestašluka.

Radnja pripovesti odigrava se sredinom prošlog veka. Kao i druga piščeva dela i ovo je inspirisano autorovim detinjstvom.
"Tu svet dece i svet odraslih praktično nije podeljen. Odnosno izazovi pred kojima se deca nalaze su izazovi pred kojima se nalaze njihove porodice. Oni prolaze kroz dosta teške priče ali ono što gradi njihov karakter jesu upravo prepreke na koje oni nailaze", kaže urednica u "Kreativnom centru" Anđelka Ružić.
Pitanja bolna i bez lakih odgovora. Siromaštvo, otpor prema zajednici koja ne prihvata drugačijeg čoveka, nedaće i okolnosti u kojima se nađe i bez sopstvene krivice. Junaci su hrabri.
"On dosta potencira to. To izgrađivanje na teškim počecima ili nešto što je onako moralno, neko utemeljenje u čoveku, pa i tako malom čoveku koji ima osam ili devet godina", dodaje Ružićeva.
Mada su glavni junaci deca, delo je primerenije za nešto starije tinejdžere. Od istog autora, za naše predškolce se priprema slikovnica "Put vetra", nedavno objavljena u Kini a ilustrovaće je Aleksandar Zolotić.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.