Kineske aktivnosti pretnja za Japan

Izvor: VOA, 21.Jul.2015, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineske aktivnosti pretnja za Japan

Japan je saopštio da su agresivne kineske aktivnosti u Istočnom kineskom moru među najvećim pretnjama po bezbednost zemlje, dok premijer Šinzo Abe donosi niz kontroverznih mera za jačanje uloge japanske vojske.

Japansko ministarstvo odbrane je u godišnjem izveštaju oštro kritikovalo aktivnosti Pekinga na razvijanju podmorskih rezervi nafte i gasa u Istočnim kineskom moru, kao i sve snažnije vojno prisustvo blizu ostrva koje kontroliše Japan, a na koje pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << polaže i Kina.

U izveštaju se takođe odbacuju kineski potezi u Južnom kineskom moru, gde je Peking počeo da pravi nekoliko veštačkih ostrva, što je povećalo napetosti između Kine i više istočnoazijskih suseda.

U međuvremenu, donji dom japanskog parlamenta uvojio je predloge zakona kojima se ublažavaju ograničenja na japanske samodbrambene snage, nametnuta posleratnim Ustavom.

Zakonski predlozi između ostalog, dozvoljavaju japanskoj vojsci da brani prijateljske zemlje u slučaju napada. Kinesko ministarstvo inostranih poslova osudilo je usvajanje tog zakonodavstva, navodeći da dovodi u pitanje nastavak “isključivo odbrambene” politike Tokija.

O spornom zakonodavnom okviru, kojem se protive opozicioni poslanici i veći deo javnosti, sada bi trebalo da se izjasni gornji dom parlamenta.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.