Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2016, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina upozorila Japan: Ne igrajte se vatrom

PEKING - Kina je upozorila Japan da se "ne igra vatrom" zbog odluke Tokija da učestvuje u američkim pomorskim manevrima u Južnom kineskom moru.

Osim toga, oni su poručili da "reakcija Pekinga neće izostati".

"Tokio se igra vatrom ako želi da učestvuje u zajedničkim manevrima u kineskim teritorijalnim vodama, a vojska Kine neće sjediti skrštenih ruku", rekao je portparol kineskog Ministarstva odbrane Jang Judžun na konferenciji za novinare. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Jang je tako odgovorio na pitanje kako tumači izjavu japanske ministarke odbrane Tomomi Inade da će njena zemlja zajedno sa SAD učestvovati u združenim pomorskim manevrima u Južnom kineskom moru.

Najava učešća Japana u zajedničkim vežbama uslijedila je u jeku teritorijalnih tenzija između Pekinga, koji polaže pravo na skoro cijelo Južno kinesko more, i drugih zemalja regiona, Filipina, Tajvana, Vijetnama, Malezije i Bruneja.

Jang je takođe ocijenio da je namjera Tokija da "izazove nered" u Južnom kineskom moru kako bi iz toga izvukao korist.

Međunarodni arbitražni sud donio je u julu, u sporu koji je pokrenula vlada Filipina, odluku kojom se Pekingu osporava istorijsko pravo na Južno kinesko more.

Kina, koja je u toj zoni izgradila brojna vještačka ostrva za vojnu infrastrukturu, odbacila je presudu i zaprijetila da će "odlučno reagovati" u slučaju da druge zemlje preduzmu "provokativne mjere protiv bezbjednosnih interesa Pekinga".

Kina, Japan i Tajvan takođe vode spor oko suvereniteta nad arhipelagom Senkaku (Diaoju), koji je pod upravom Tokija.

Više od 40 kineskih vojnih aviona nadlijetalo je u nedjelju moreuz Mijako, između dva južna japanska ostrva, a premijer Japana Šinzo Abe poručio je da "neće tolerisati jednostrane pokušaje promjene postojećeg stanja u toj oblasti".
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.