Kako je promena strategija ojadila penzijski fond

Izvor: B92, 26.Avg.2016, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je promena strategija ojadila penzijski fond

Japanski penzijski fond ubeležio je u drugom kvartalu gubitak od 52 milijarde dolara zbog pada cena akcija i rasta vrednosti jena, saopštio je danas taj fond.

Time su izbrisani svi dobici ostvareni nakon promene strategije fonda koja se ogledala u povećanju akcija a smanjenju obveznica u portfelju.

Japanski vladin penzijski investicioni fond (GPIF) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u tri meseca zaključno sa 30. junom izgubio je 3,9 odsto ili 5,2 hiljade milijardi jena (52 milijarde dolara) pa mu je imovina smanjena na 129,7 hiljada milijardi, prenela je agencija Blumberg.

Gubitak je nadmašio 4,1 hiljadu milijardi jena investicionog povraćaja iz prethodnih šest kvartala počev od oktobra 2014, kada je fond odlučio da polovinu svoje imovine prebaci u akcije.

Tromesečni gubitak stigao je posle gubitka od 5,3 hiljade milijardi jena u fiskalnoj godini završenoj u martu, što su bile najgore godišnje performanse fonda od globalne finansijske krize.

Nakon što je imao koristi od rasta cena japanskih akcija i slabijeg jena ranije u mandatu premijera Šinza Abea, GPIF je ostvario gubitak jer su cene domaćih akcija pale a jačanje jena umanjilo vrednost imovine u inostranstvu.

"Od kako su ulaganja fonda vezana za kretanje na tržištu, prirodno je da to može da se desi i nema svrhe gledati na to na kratak rok", istakao je analitičar tokijske Sumitomo Micui trast banke Ajako Sera.

Jedina fondova imovina koja je ubeležila profit bile su domaće obveznice. One su dobile na vrednosti jer su negativne kamate Banke Japana umanjile prinos na te hartije.

"Mi investiramo gledajući dugoročno", istakao je u saopštenju predsednik fonda Morihiro Takahaši dodajući da to što cene na tržištu fluktuiraju u kratkom roku neće naneti štetu korisnicima penzija.

Na kraju juna 21 odsto investicija fonda bilo je u lokalnim akcijama a 39 odsto u domaćim obveznicama, akcije u inostranstvu su činile 21 odsto a strani dug 13 odsto.

Obraćajući se po objavljivanju rezultata, zvaničnik fonda Šinićiro Mori je istakao da su izgledi za tekući kvartal mnogo pozitivniji napomenuvši da je indeks Topix na Tokijskoj berzi od početka jula ojačao za 3,4 odsto.

"Odluka Britanije o izlasku iz EU bila je iznenađenje za tržište ali je to uglavnom bilo uračunato i stanje se smirilo. Akcije su na ivici oporavka. Međutim, jen se i dalje drži prema dolaru pa pažljivo pratimo situaciju", kazao je Mori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.