Japanski premijer poklonio drvo kontroverznom ratnom hramu

Izvor: Blic, 21.Apr.2014, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski premijer poklonio drvo kontroverznom ratnom hramu

Premijer Japana Šinzo Abe poklonio je danas drvo kontroverznom ratnom hramu Jasukuni u Tokiju, ali nije posetio taj memorijalni centar koji za Kinu i Južnu Koreju predstavlja simbol japanske militarističke prošlosti.

Abe je hramu poklonio simboličan poklon, sveto drvo "masakaki", što se poklopilo sa početkom trodnevnog prolećnog festivala, prenela je agencija AFP.

Od premijera Japana se očekuje da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uzdrži od posete hramu Jasukuni uoči posete Tokiju američkog predsednika Baraka Obame od srede do petka, a Vašington je pozvao azijske susede da poprave odnose.

S druge strane, mnogi poslanici će u utorak, kako se očekuje, posetiti hram star 145 godina koji odaje poštu svim poginulim Japancima u ratovima, uključujući i nekoliko ratnih zločinaca koji su osuđeni i pogubljeni posle Drugog svetskog rata.

Konzervativni japanski parlamentarci obavljaju hodočašće hramu tokom prolećnog i jesenjeg festivala i na godišnjicu rata.

Abe, poznat po svojim nacionalističkim stavovima, izazvao je protest Kine i Južne Koreje kada je posetio Jasukuni u decembru prošle godine i to u trenutku pogoršanih odnosa Japana sa susednim zemljama zbog teritorijalnih spornih pitanja i razlika u percepciji istorije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.