Japanski lovac Zero poleteo posle 70 godina

Izvor: Beta, 27.Jan.2016, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski lovac Zero poleteo posle 70 godina

Jedan od čuvenih borbenih aviona "Zero" japanske fabrike "Micubiši" ponovo je danas poleteo, prvi put posle Drugog svetskog rata.Restauriran avion je poleteo iz mornaričke baze Kanoja na južnom ostrvu Kjušu i posle kratkog leta se vratio u bazu. Avionom je upravljao odlikovan bivši pilot američkih vazduhoplovnih snaga Skip Holm. Lovci "Zero" su bili medju najboljim borbenim avionima u Drugom svetskom ratu, a danas ih je samo nekoliko u funkciji.  Japanci taj avion smatraju simbolom tehnološke prednosti Japana, kao i podsetnikom na mučnu ratnu istoriju. U poslednjoj fazi Drugog svetskog rata, lovci "Zero" su korišćeni za napade kamikaza. Avion koji je ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Japanski lovac Zero na nebu posle 70 godina

Izvor: Studio B, 27.Jan.2016

Jedan od čuvenih borbenih aviona "Zero" japanske fabrike "Micubiši" ponovo je danas poleteo, prvi put posle Drugog svetskog rata.

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.