Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jul.2016, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanci odali počast našoj kantautorki Jadranki Stojaković

TOKIO - Četvorodnevni omaž sastavljen od koncerata, izložbi, sjećanja na privatna i profesionalna druženja, održan je u čast jugoslovenskoj kantautorki Jadranki Stojaković, u japanskoj prijestonici Tokiju.

Cjelokupan događaj održavao se pod nazivom "Hvala, Jadranka", a uz prigodne govore o njenom stvaralaštvu, održavani su koncerti na kojima su japanski muzičari, koji su sarađivali s Jadrankom tokom njenog dugogodišnjeg boravka u toj zemlji, izvodili pjesme koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zajedno s njom komponovali.

Izvođeni su i japanski aranžmani hitova kojima se Jadranka osamdesetih godina proslavila u SFRJ, a publika je imala priliku i da uživa u izložbi njenih likovnih radova. Pomenutu postavku otvorila je Anesa Kundurović, ambasador BiH u Japanu.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života Japana i diplomate iz Ambasade Srbije.

Izložba o životu i djelu Jadranke Stojaković s njenim umjetničkim radovima i muzičkim djelima izaziva veliku pažnju japanske javnosti, tako da će japanska nacionalna TV kuća organizovati reportažu o životu i radu ove umjetnice.

Svečanost u Tokiju planirana je tako da se poklopi s rođendanom ove velike umjetnice, 24. julom, a organizovala ju je umjetnička kuća "P3 Art end Environment", kojoj je Jadranka darovala svoje radove na platnu, i poštovaoci njene muzike.

Jadranka Stojaković preminula je u 66. godini, 3. maja ove godine u Banjaluci, gdje je, boreći se s bolešću, radila i kao urednica muzičke redakcije Radio-televizije Republike Srpske.

Stojakovićeva je rođena u Sarajevu 1950. godine u mješovitoj porodici, oca Srbina i majke Hrvatice. Počela je da nastupa u ranoj mladosti u Njemačkoj u grupi svog ujaka kao basista i vokal, da bi po povratku u zemlju 1971. godine počela da komponuje za "Kamerni teatar 55", a zatim i RTV Sarajevo.

Potom su uslijedili prvi kontakti s našim diskografskim kućama i nastupi na domaćim festivalima u Opatiji i na "Beogradskom proleću", saradnja s legendarnom grupom "Bijelo dugme", kao i nastup na "Eurosongu" u Dablinu, gdje je 1981. godine zajedno s Nedom Ukraden i Ismetom Krvavac pjevala kao prateći vokal Seida Memića Vajte kompoziciju "Lejla".

Jadranka će, nesumnjivo, prije svega ostati upamćena po fantastičnoj solo karijeri, koju su obilježili dirljivi hitovi "Sve smo mogli mi" i "Što te nema", koji su joj donijeli neprolaznu slavu na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Paralelno s muzičkim stvaralaštvom, ona je diplomirala na Likovnoj akademiji u Sarajevu i pohađala studije filozofije i psihologije.

Početak Jadrankine karijere u Japanu bio je izuzetno neobičan, jer joj je po dolasku rečeno da su putevi za predstavljanje autora iz manjih i Japancima relativno nepoznatih zemalja ograničeni i da, pošto je ona iz komunističke zemlje, ne preostaje ništa drugo nego da se promocija njenih pjesama izvrši uz pomoć Komunističke partije Japana.

Komponovala je i muziku i za japanske televizije, posebno dokumentarni, istorijski i dramski program državne televizije. Njene koncerte pratili su i video-materijali koji su, između ostalog, sadržavali i njena sopstvena likovna djela poput crteža, slika i kolaža. U Japanu je objavila devet albuma i sedam singlova.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.