Japanci iz Slovenije kreću u osvajanje sveta

Izvor: B92, 24.Okt.2016, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanci iz Slovenije kreću u osvajanje sveta

Ljubljana -- Vodeći svetski proizvođač industrijskih robota, japanska korporacija Jaskava Elektrik odlučila je da novu fabriku za evropsko tržište izgradi u Sloveniji.

Vest o tome je prvi objavio premijer Miro Cerar na društvenim mrežama, nakon što su ga nazvali iz japanske kompanije.

Slovenija je, kako piše list Delo, investiciju japanskog proizvođača obezbedila u jakoj međunarodnoj konkurenciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojoj su bile i zemlje poput Slovačke, Češke i Poljske.

Na kraju su u izboru ostali Poljska i Slovenija, koja je pobedila verovatno i zbog toga što u Ribnici, u jugoistočnom delu zemlje, već posluju pogoni Jaskave, prenosi Poslovni dnevnik.

Investicija u fabriku industrijskih robota vredna je između 35 i 40 miliona evra i Sloveniji će doneti oko 200 novih kvalitetnih radnih mesta. Hubert Kosler, direktor pogona u Ribnici, nije želeo da otkrije lokaciju nove fabrike.

"Ribnica je jedna od opcija, ali i druge lokacije mogu biti dobre za ovaj projekt", rekao je Kosler, dodajući da je izuzetno važno to što Japanci neće samo izgraditi fabriku, već će u Sloveniji smestiti i istraživanje i razvoj.

Prema sadašnjim planovima, gradnja fabrike će početi do kraja sledeće godine, a prvi roboti će biti proizvedeni 2018. ili 2019, dok su ključna tržišta za robote iz Slovenije - Evropa, Bliski istok i Afrika.

Japansku investiciju će Slovenija morati da podrži sa 10 do 25 odsto vrednosti, rekao je nedavno državni sekretar u Ministarstvu za ekonomski razvoj i tehnologiju, Aleš Kantaruti.

Japanska direktna ulaganja u Sloveniji na kraju 2013. godine dostigla su 44,4 miliona evra. Jaskava Ristro u Ribnici već proizvodi petinu robota za Jaskava Evropa, koja ima 13 podružnica.

Kompanije Jaskava Slovenija i Jaskava Ristro su od 1996. u vlasništvu japanske kompanije i trenutno zajedno zapošljavaju oko 200 ljudi, beleže snažan rast prodaje, a prihodi im iznose oko 40 miliona evra godišnje.

Jaskava Elektrik, kompanija koja je izumela koncept mehatronike, beleži gotovo tri milijarde evra godišnjeg obima poslovanja. Sedište kompanije se nalazi u Kitakjušu. Pored fabrike u Ribnici, kompanija u Evropi ima proizvodne pogone u Nemačkoj, Škotskoj i Švedskoj, a evropsko sedište joj je u Nemačkoj, u Ešbornu.

Takođe ima nekoliko fabrika u Japanu, Kini, Indiji, SAD-u, Kanadi, Meksiku i Brazilu, prenosi Poslovni dnevnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.