Japan protestuje zbog ruskih vežbi

Izvor: Akter, 13.Avg.2014, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan protestuje zbog ruskih vežbi

Japan je danas uložio protest Rusiji zbog vojnih vežbi koje su u utorak počele u oblasti Južnokurilskih ostrva

Vojne vežbe na dva od četiri sporna ostrva - Iturup i Kunašir, održavaju se uprkos ranijem zahtevu Tokija od Moskve upućenom diplomatskim kanalima da se otkažu, navodi agencija, pozivajući se na japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Neimenovani funkcioner u ministarstvu rekao je da su "Severne teritorije sastavni deo japanske teritorije" i >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da Tokio "ne može prihvatiti takav potez".

Kjodo je preneo i izjavu japanskog premijera Šinzo Abea novinarima na zapadu zemlje, po kojoj su vežbe "potpuno neprihvatljive".

U utorak je više od hiljadu ruskih vojnika, uz približno stotinu komada specijalne tehnike i pet helikoptera Mi-8, počelo vežbe u oblasti Kurilskih ostrva.

Kurilski greben sačinjavaju ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i arhipelag Habomai.

Dve zemlje spore se oko ostrva koje je tadašnji Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle objave japanske kapitulacije u Drugom svetskom ratu.

Zbog spora Japan i Rusija nisu potpisali mirovni sporazum po završetku Drugog svetskog rata.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Japan se žali zbog ruskih vežbi

Izvor: B92, 13.Avg.2014

Japan je uložio protest Rusiji zbog vojnih vežbi koje su u utorak počele u oblasti Južnokurilskih ostrva ili Severnih teritorija, kako ih Japan naziva...Vojne vežbe na dva od četiri sporna ostrva - Iturup i Kunašir, održavaju se uprkos ranijem zahtevu Tokija od Moskve upućenom diplomatskim kanalima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.