Japan poslao letelicu na svemirsku stanicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2016, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan poslao letelicu na svemirsku stanicu

Japan je juče poslao letelicu s neophodnim potrepštinama na Međunarodnu svemirsku stanicu, nedelju dana pošto je ruska isporuka propala zbog pada rakete.

Kapsula "Kounotori" nosi skoro pet tona hrane, vode i drugih potrepština, među kojima je i šest novih litijum-jonskih baterija za sistem napajanja na solarnu energiju. Astronauti bi sledećeg meseca trebalo da idu u svemirsku šetnju za zamenu starih nikl-vodoničnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << baterija.

Francuski astronom Toma Peske je sa svemirske stanice poželeo bezbedan let.

Zbog incidenta ruske letelice "progres" i odlaganja američkih letova, isporuka na Međunarodnu svemirsku stanicu je dosta hitna. Očekuje se da će japanska kapsula u utorak stići do Međunarodne svemirske stanice.

Ovo je šesta japanska isporuka do stanice koja je 400 kilometara udaljena od Zemlje.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici se nalazi Peske koji predstavlja Evropsku svemirsku agenciju, dvoje Amerikanaca i tri Rusa.

Privatna kompanija Spejseks (SpaceX), koju NASA koristi za slanje namirnica i druge robe na stanicu, prekinula je isporuke u septembru posle eksplozije rakete na rampi na Floridi. Očekuje se da će Spejseks sledećeg meseca nastaviti letove s juga Kalifornije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.