Japan će platiti odštetu južnokorejskim seksualnim robinjama

Izvor: Vostok.rs, 25.Avg.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan će platiti odštetu južnokorejskim seksualnim robinjama

Južna Koreja je saopštila da će žene, koje su bile seksualne robinje japanskih vojnika u Drugom svetskom ratu, dobiti odštetu u iznosu od po 100 miliona vona (oko 90.000 dolara), koju će finansirati Vlada Japan. Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je da će porodice preminulih žrtava primiti odštetu od oko 18.000 dolara, a da se očekuje da će Vlada Japana uplatiti obećanih 9,9 miliona dolara na osnovu dogovora postignutog prošlog meseca u Seulu.

Južna Koreja i Japan su se dogovorili da osnuju fondaciju u decembru nakon nagodbe posle decenijskog spora o južnokorejskim žrtvama seksualnog ropstva. Zvaničnik iz Seul je saopštio da trenutno ima 46 preživelih žrtava i 199 žrtava koje su u međuvremenu preminule, prenosi AP. Otvaranje kancelarije fondacije u Seulu je dočekano protestima aktivista i studenata koji kritikuju sporazum iz decembra tvrdeći da je „Seul naseo na jeftinu ponudu“. Prema sporazumu, za koji obe strane kažu da je „nepovratan“, Japan je obećao finansiranje odšteta kako bi se pomoglo žrtvama. Južna Koreja je obećala da će se, u zamenu za finansijsku odštetu, uzdržavati od kritika na račun Japana po tom pitanju i da će pokušati da reši japansku pritužbu zbog statue devojke koja predstavlja žrtve seksualnog ropstva, a koja se nalazi ispred Ambasade Japana u centru Seula.

Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.