Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Nov.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan aktivirao svoje avione

Japan je danas hitno aktivirao svoje avione, pošto je iznad njegovih ostrva Mijako i Okinava prošlo 11 kineskih vojnih aviona, što je prema tvrdnjama Pekinga, bila vojna vežba.

Iznad japanskih ostrva juče je prošlo osam kineskih bombardera i tri aviona za nadgledanje, ali japanski vazdušni prostor nije narušen, saopštilo je japansko Ministarstvo odbrane.

Portparol kineske vojske Šen Jinke rekao je sa svoje strane da je jučerašnja vežba poboljšala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << borbene kapacitete kineske avijacije.

Kineska vojna vežba dogodila se u trenutku pojačanih tenzija, pošto je američaki ratni brod prošao pored veštačkih osrtva koje Kina gradi na Južnom kineskom moru.

Brod USS Lasen ušao je u teritorijalne vode oko nenaseljenih ostrva Spratli, oko čijeg suvereniteta se spore zemlje u regionu. Kina smatra da su to njena ostrva i da su njene teritorijalne vode u zoni od oko 12 nautičkih milja.

Veruje se da su ta ostrva bogata naftom i prirodnim gasom. SAD ne priznaju kineski suverenitet nad tim ostrvima uz ocenu da Peking ne može dodatno da gradi veštačka ostrva u tim strateškim vodama.

Kina smatra da je celokupno Južno kinesko more deo njene teritorije, dok vode tog mora prisvajaju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Bruneji.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Odgovor Japana na preletanje kineskih avione

Izvor: B92, 28.Nov.2015

Japan je danas hitno aktivirao svoje avione, pošto je iznad njegovih ostrva Mijako i Okinava prošlo 11 kineskih vojnih aviona...Peking tvrdi da je bila vojna vežba...Iznad japanskih ostrva juče je prošlo osam kineskih bombardera i tri aviona za nadgledanje, ali japanski vazdušni prostor nije narušen,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.