Jakuze pred ratom, policija strahuje

Izvor: B92, 28.Avg.2015, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakuze pred ratom, policija strahuje

Rat je sastavni deo japanskog podzemnog sveta, kažu iz policije, dok najvećem kriminalnom konglomeratu – Jamagući gumi, odnosno jakuzama, prete podele.

Kako piše “Raša tudej”, vlasti iščekuju izbijanje krvavog sukoba u sindikatu u kojem se nalazi 43 posto svih članova bandi u Japanu.

Japan tajms” piše da će do toga doći zbog različitog odnosa lojalnosti prema 73-godišnjem šefu mafije Šinobu Tsukasi, koji je 2005. postao najsnažniji bos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Japanu.

Navodi se da je on razbesneo određene bande u sindikatu davajući nekima povlašćen tretman u određenim branšama i skrivajući ambicije za širenjem na nove teritorije.

Tsukasa je takođe poznat pod imenom Keniči Šinoda i šesta je generacija bosova u sindikatu.

Policijski izvori u “Japan tajmsu” zbog toga ističu da je zbog toga 12 od preko 30 grupa pretilo napuštanjem sindikata.

Inače, ova kriminalna organizacija je ove godine napunila 100 godina, a krajem 2014. godine imao je 10.300 članova. Uz to, tu je 23,.00 onih koji su pridruženi članovi, tako da se svuda može osetiti uticaj jakuza.

Sindikat jakuza je takođe ekstremno bogat, magazin “Fortjun” je 2014. naveo da njihovo bogatstvo ide i do 80 milijardi dolara. Time su oni najbogatiji kriminalni sindikat na svetu.

Do velike podele je već došlo 1985. godine kada se desilo skoro 300 sukoba i ubistava iz osvete, a policija strahuje da bi ovaj sukob verovatno bio i veći.

Godišnji prihod Jamaguči-gumija je izražen u milijardama dolara, koje dobija od reketiranja, kocke, prostitucije, šverca oružja i narkotika, kao i od operacija na tržištu nekretnina, manipulacija na berzi i internet-pornografije.

Sedište Jamaguči-gumija se nalazi u gradu Kobeu, dok su članovi grupe aktivni po čitavom Japanu, uključujući i Tokio, ali i u inostranstvu, u SAD i mnogim zemljama u Aziji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Japan su strahu: Jakuze pred ratom

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Avg.2015

Rat je sastavni dio japanskog podzemnog svijeta, kažu iz policije dok najvećem kriminalnom konglomeratu – Jamagući gumi, odnosno jakuzama, prijete podele...Kako piše “Raša tudej”, vlasti iščekuju izbijavnje krvavog sukoba u sindikatu u kojem se nalazi 43 posto svih članova bandi u Japanu...“Japan...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.