JAPANSKE MAŠINOVOĐE POMAŽU KORNJAČAMA: Iskopali rovove ispod šina da mogu bezbedno da prođu

Izvor: Kurir, 01.Dec.2015, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAPANSKE MAŠINOVOĐE POMAŽU KORNJAČAMA: Iskopali rovove ispod šina da mogu bezbedno da prođu

Japanske mašinovođe dosetile su se kako da pomognu kornjačama koje se osmele da pređu preko šina, da ne bi završile tragično i ne bi izazvale zastoj u železničkom saobraćaju.

U prefekturi Nara, na zapadu zemlje, kornjače su u poslednjih 10 godina 13 puta poremetile vozni red, tako što su upadale između šina i bivale zgnječene na skretnicama. Japanske železnice su uz pomoć stručnjaka akvaparka "Suma >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Akvalajf" iz Kobea pronašle rešenje za ovaj problem: iskopale su plitke rovove ispod šina kroz koje ove spore životinje mogu nesmetano i bez opasnosti da se šetaju po koloseku.

"Kornjače samo idu svojim putem, tražeći način kako da pređu kolosek do obližnje bare", objasnio je za AFP portparol japanske železnice.

"Kada se mehanizam na skretnici uključi i počne da se pomera, kornjače, na žalost, bivaju uhvaćene u zamku i smrskane. U ovoj zoni ih ima puno, a one samo žele da iz tačke A dođu do tačke B. Neretko se dešava da izazovu saobraćajni kolaps. Zato smo pozvali stručnjaka kako bismo pronašli najbolje rešenje", objasnio je on.

Od kada su na najfatalnijim prelazima prošlog meseca iskopani rovovi, najmanje 10 kornjača je spaseno sigurne smrti", tvrde japanske mašinovođe, dodavši da radnici redovno kontrolišu šine i kada nađu kornjaču prenesu je na sigurno.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japanske mašinovođe pomažu kornjačama da pređu kolisek

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Dec.2015

Japanske mašinovođe dosetile su se kako da pomognu kornjačama koje se osmele da pređu preko šina, da ne bi završile tragično i ne bi izazvale zastoj u železničkom saobraćaju...U prefekturi Nara, na zapadu zemlje, kornjace su u poslednjih 10 godina 13 puta poremetile vozni red, tako što su...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.