Hakeri vas pljačkaju čak i kad pravite znak mira na fotografijama

Izvor: B92, 17.Jan.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakeri vas pljačkaju čak i kad pravite znak mira na fotografijama

Svima je već dobro poznato da se hakeri služe najrazličitijim metodama radi krađe korisničkih podataka ili identiteta, a japanski naučnici su nedavno saopštili da bi neko mogao da ukrade otiske prsta korisnika sa obične fotografije na kojoj imaju ispružene prste u znaku mira.

Oni su iz takvih fotografija uspeli da iskopiraju otisak prsta, što otvara nova pitanja o mogućnostima krađe ličnih podataka iz običnih fotografija.

“Neko bi na taj način >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogao da ukrade tuđi identitet, provali u telefon ili u zaštićeni objekat” kaže Isao Ehizen, profesor s japanskog Nacionalnog instituta za informatiku.

Znak mira uobičajen je način poziranja u Japanu, a otisak Ehizenovog prsta uzet je sa fotografije koja je snimljena s udaljenosti od tri metra. U testu su korišćena 135mm sočiva na dSLR kameri.

Jasutaka Imai iz operatera NTT Docomo navodi da još nije bilo prijava o zloupotrebi otisaka prsta, ali dode da će pažljivo pratiti ovu situaciju, prenosi VoA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.