Gotovo je: Kraj za japanskog diva

Izvor: B92, 26.Jun.2017, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovo je: Kraj za japanskog diva

Tokio -- Japanski proizvođač vazdušnih jastuka za automobile, Takata, podneo je zahtev za zaštitu od bankrota u Tokiju i SAD-u.

Zahtev je podnet kako bi se obezbedio nastavak procesa zamene neispravnih jastuka s automatskim naduvavanjem povezanih sa smrću najmanje 16 ljudi.

Zahtev za stečaj otvorio je put da kompanija Key Security Systems, sa sedištem u Detroitu koja je u vlasništvu jedne kineske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << firme preuzme najveći deo 1,6 milijardi dolara vredne Takatine imovine, prenosi agencija AP.

Predsednik Takate, Šigeiša Takada, izjavio je novinarima u Tokiju da je zbog naglog pada vrednosti akcija kompanije na berzi podnošenje zahteva za stečaj bilo jedini način da se obezbedi njen nastavak rada.

Takatini vazdušni jastuci mogu da eksplodiraju zbog neispravnih mehanizama za naduvavanje rasprskavajući sitne šrapnele metala ili plastike prema vozaču i putnicima u vozilu.

Do sada je u svetu povučeno više od 100 miliona vozila najvećih svetskih proizvođača automobila zbog neispravnih Takatinih vazdušnih jastuka, uključujući automobile Honde, Tojote, Forda i BMW-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.