FOTO: Fotografije Nagasakija samo 12 sati nakon bombardovanja

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2016, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Fotografije Nagasakija samo 12 sati nakon bombardovanja

Aukcijska kuća Rrauction objavila je na svom sajtu po prvi put nikad viđene fotografije razorenog Nagasakija.

Fotografije su snimljene samo 12 sati nakon što je grad razorila američka atomska bomba, a snimio ih je japanski vojni fotograf Josuke Jamahata.

On je dobio zadatak da zabeleži sve detalje i posledice destruktivnog napada. U kolekciji se nalazi 24 fotografija, a 12 ih je greškom potpisano kao Hirošima.

Pretpostavlja se da je pripadnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << američke vojske koji je bio u bazi u Osaki zaplenio fotografije negde između septembra 1945. i jula 1946. godine, i stavio ih u album zajedno sa svojim privatnim fotografijama.

Naime, Jamahatove fotografije pronađene su u hrpi nekoliko stotina fotografija koje je američki vojnik čuvao, a na kojima se vide američki vojnici. Na tim fotografijama označena su mesta i datumi, decembar 1945. godine, Osaka, četiri meseca nakon bombardovanja Nagasakija.

Jamahatove fotografije pokazuju užase nakon bombe smrti, uništene zgrade i ulice, kao i ljude koji tumaraju zgarištem koje je ostalo nakon napada.

Njegove fotografije su jedine koje pokazuju situaciju u Nagasakiju neposredno nakon pada atomske bombe.

Autor: Express.hr
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.