Dereta objavila Hokus pokus Kurta Vonegata

Izvor: Art-anima.com, 31.Jul.2014, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dereta objavila ''Hokus pokus'' Kurta Vonegata

"Dereta" je nedavno objavila jedan od najuspešnijih romana slavnog američkog pisca Kurta Vonegata, "Hokus pokus".

Ovo delo donosi satiričnu priču smeštenu u mračnoj budućnosti Sjedinjenih Država. Glavni protagonista i ujedno narator je Judžin Debs Hartke, bivši vojnik u Vijetnamu, koji svoje potonje radno mesto nastavnika fizike na koledžu, gubi zbog smelih pesimističnih govora o stanju države, koja je uzgred rečeno, rasprodata stranim kompanijama. Nakon toga, Hartke svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << novi angažman pronalazi u prenatrpanom obližnjem crnačkom zatvoru, u vlasništvu japanske korporacije.

Precizan realistički okvir, kakav je onaj u kojem je smeštena radnja romana "Hokus-pokus", najbolje ocrtava užase sveta s kraja milenijuma, sveta koji je svojom izopačenošću nadmašio i najmračnija antiutopijska predviđanja, i u kome donedavno zastrašujuća Orvelova "1984" sve više liči na naivnu eskapističku pastoralu. Zbog toga ni u ovom romanu nema drugih pitanja do onih koja Kurt Vonegat neprekidno postavlja još od vremena svojih "palp" početaka: zbog čega je ljudima potrebno tako malo da prestanu da budu ljudi; zbog čega bez milosti ubijaju jedni druge, a svi skupa planetu na kojoj žive; hoće li još dugo rat ostati neprikosnovena, krunska metafora vaskolike apsurdnosti ljudskog života, u kome se između dva rešenja uvek bira ono u kome ima manje logike i smisla, a više mogućnosti za rušenje i ubijanje? Na sva ta pitanja Judžin Debs Hartke nemoćno sleže ramenima – nije njegovo da na njih odgovara. Važan deo odgovora ipak sluti. Naime, sve spomenute, i mnoge druge nakaznosti, postojaće dokle god bude postojala "vladajuća klasa". Jer, vladajuća klasa vlada i čudesnom veštinom "hokus-pokusa", bezočno licemerne, slatkorečive i smrtonosne retorike, koja s lakoćom objašnjava i opravdava Hirošimu i Vijetnam.

Ime glavnog junaka romana, omaž je dvojici boraca za mir i socijalnu ravnopravnost: zakletom socijalisti Judžinu Debsu i senatoru Vensu Hartkeu, borcu protiv rata u Vijetnamu. Obojica su bili iz Indijane, kao i sam Vonegat.

Opremljen autorskim ilustracijama, roman "Hokus-pokus" prvi put je objavljen 1990. godine.
 

Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.