Branković: Srpska atletika se ponosi Ivaninom medaljom, dvorana daje rezultate za Tokio

Izvor: Telegraf.rs, 24.Avg.2016, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branković: Srpska atletika se ponosi Ivaninom medaljom, dvorana daje rezultate za Tokio

Posle spektakularnog dočeka za srpske olimpijce, Srbija polako sleže utiske o uspesima naših sportista i dešavanjima na Igrama u Rio de Žaneiru. Svakako je među najvažnijim momentima i prva olimpijska medalja za Srbiju u poslednjih 60 godina.

Nju je donela Ivana Španović, a generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković istakao je koliko je ceo savez ponosan na njen uspeh.

- Ja ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << volim da kažem da je Srbija nasledila nešto što je osvojila Jugoslavija. Ivana Španović je otvorila jednu novu stranicu srpske atletike. Kada znamo da su Nenad Stekić i Vera Nikolić bili evropski i svetski rekorderi, pa nisu imali sreće da osvoje olimpijsku medalju, Ivana je to uradila i stvarno smo svi ponosni na nju - poručio je Branković na TV Pink.

Velika pobede srpske atletike je i otvorena dvorana na Banjici.

- Dobili smo napokon krov nad glavom. Prosto nemam reči što bih opisao koliko nam to znači. Mi nismo Florida, imamo i zimu i jesen, vrlo nezgodne vremenske uslove. Dobitkom dvorane dobili smo to da nema prekidanja trenažnog procesa. Ona će tek dati rezultate do Tokija, da ćemo omasoviti atletiku i da će sve više mlade početi da trenira "kraljicu sportova".

Foto: Telegraf

Poslednjih nekoliko godina bile su potpuno procvat naše atletike.

- U ovom poslednjem olimpijskom ciklusu, srpska atletika je osvojila 10 evropskih, pet svetskih i jedno olimpijsko odličje. A u periodu od nekih 70 godina, srpska atletika nije osvojila nijednu svetsku i olimpijsku medalju, nego pet evropskih.

Sekretar Sekreterijata za sport i omladinu Grada Beograda Slavko Gak poručio je da na bazične sportove poput atletike treba posebno obratiti pažnju.

Kao bivši vaterpolista, Gak je prokomentarisao situaciju u vaterpolu.

- Vaterpolo je jedan sport koji je zapao u ozbiljnu svetsku krizu, što je krenulo sa samom ekonomskom krizom. Od 2012. je klupski vaterpolo jako oslabio, ugovori su dosta smanjeni, i prosto mi iz Beograda i Srbije to ne možemo da promenimo. Imali ste nekad jku crnogorsku, hrvatsku, italijansku ligu... sve je to danas mnogo slabije.

Foto: Tanjug/AP

- Teško je, termini na bazenu jesu skupi, Grad pogotovo pokušava da pomogne. Kada sam došao u Sekreterijat, Grad je već tada davao 12-13 hiljada besplatnih sati, već u 2014. smo to povećali na 14 i po hiljada, u 2015. smo imali 16 i po, danas imamo više od 18 i po, a plan je da u 2017. kada nam, na moje veliko zadovoljstvo dolazi atletika, učinićemo sve u saradnji sa ASB i ASS da termini atletskih beogradskih klubova šest meseci budu potpuno besplatni u dvorani - rekao je Gak, dodajući da ta pomoć iznosi milion evra.

KOLIKO I KAKO DRŽAVA MOŽE DA POMOGNE KLUBOVIMA I SAVEZIMA?

Gak je objasnio na koji način državni organi mogu da pomognu klubovima.

- Radi se na tome da se klubovi privatizuju, i jesu velikim delom. Ti klubovi imaju nadzorne odbore, skupštine, uprave, Grad Beograd i država ne mogu da utiču na rad tih klubova. Da li mislite da je normalno da mi dajemo novac, a nemamo posle kontrolu nad njim? Mi pomažemo kroz subvencije. Sprečeni smo zakonom da dajemo za plate i igrače, ovo što možemo, mi pomažemo. To jesu udruženja građana i na neki način privatne firme nad kojima nemamo kontrolu, tako da država ili Grad ne mogu da budu krivi ako neki klub loše posluje.

Foto: Telegraf

- Sistem postoji, radilo se mnogo u prethodnom periodu na sistemu. Kada sam prvi put gledao papire, blizu 80 odsto je bilo diskreciono pravo kako će novac da se raspodeli. Danas odgovorno tvrdim da je to nula odsto. Sa ministarstvom smo napravili strategiju, a bitno je izvedemo inspekcijski narod. Šta rade predsednici, saveza uprave, svi moramo da izvršimo kontrolu. Novi Zakon o sportu jasno kaže da može samo jedna funkcija u sportu, a mnogi nisu podneli ostavke, mnogi imaju po četiri, pet, a mnogi su i u sukobu interesa.

Slobodan Branković je objasnio sistem u Atletskom savezu Srbije.

- Klubovi su donji stepen na koji država ne može da utiče, ali itekako može da utiče na savez. Jer savezi se bave vrhunskim sportom, reprezentacijom. Predsednik ASS Veselin Jevrosimović je privrednik, koji za sedam godina nije uzeo nijednu dnevnicu, nijedan pansion na putovanju, iako mu to sleduje, nego daje svoj novac, da bi pomogao našim atletičarima i traži sponzore, svoje prijatelje koji su u biznisu. To je uloga predsednika. A kada bismo analizirali srpski sport, situacija je poražavajuća, mnogi se okoriste o budžet koji dobijaju od Srbije, i to nije dobro. A klubovi su posebna priča. I atletski klubovi su u problemu, ali ni mi kao Savez ne možemo da utičemo na ljude koji vode neke klubove već 50 godina.

Za kraj, najavljen je i promotivni događaj za Evrosko prvenstvo 2017. godine u Kombank areni.

- Celokupna javnost uprta u nas, to je najveći sportski događaj od 1.000 takmičara, 14.000 će moći da primi Arena zbog atletske staze. Vrlo jedan zahtevan projekat, što jasno govori podatak da će Arena biti u našim rukama od 1. januara do 20. marta. Već 11. septembra na Terazijama je skakački atletski miting, Ivana će skakati sa još četiri najbolje skakačice Evrope - poručio je Branković.



(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.