Azijska tržišta: Nastavljen pad u Šangaju

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jul.2015, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Nastavljen pad u Šangaju

TOKIO - Premda su ublažena strahovanja ulagača od izlaska Grčke iz eurozone, na azijskim se burzama u utorak trguje nesigurno jer se kineska burza ne uspijeva stabilizirati, unatoč izvanrednim mjerama vlasti.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 1,2 posto.

Međutim, burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju potonuli su između 0,8 i 3 posto. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Nakon što je jučer oštro potonuo, zaronivši na najniže razine u šest mjeseci, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,3 posto.

Nakon što su jučer na gotovo svim azijskim burzama cijene dionica oštro pale, zbog grčkog 'ne' na referendumu o mjerama štednje, jutros se trguje nešto mirnije jer je Grčkoj pružena još jedna prilika da ostane u eurozoni.

Čelnici Francuske i Njemačke poručili su grčkoj vladi da vrata za pregovore ostaju otvorena i pozvali je da brzo iznese nove prijedloge za dogovor "novac za reforme".

"Vrata za razgovor su otvorena", rekao je francuski predsjednik Francois Hollande na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U utorak će na izvanrednom sastanku ministara financija eurozone grčka vlada iznijeti nove prijedloge reformi koji bi trebali biti osnova daljnjih pregovora o novoj međunarodnoj pomoći toj članici eurozone, koja je prošloga tjedna, zbog nemogućnosti otplate kredita MMF-u, bankrotirala.

"Grčka je u teškoj situaciji. Pregovori će biti teški, pa će na tržištima vladati nestabilnost, no ipak očekujem da će se naći rješenje i izbjeći ružan kraj", kaže Alain Bokobza, direktor u francuskoj Societe Generale banci.

Ulagače, međutim, zabrinjava nezaustavljiv pad cijena cijena dionica u Šangaju, premda su kineske vlasti uvele izvanredne mjere za stabilizaciju tržišta. Tijekom vikenda tamošnji je regulator dogovorio s više od 20 brokerskih kuća da na tržišta ulože gotovo 20 milijardi dolara i ne prodaju dionice dok je Shanghai Composite indeks ispod 4.500 bodova.

Jučer su, zahvaljujući tome, cijene dionica u Šangaju porasle više od 2 posto, no već su jutros izgubile sve te dobitke.

Od polovice lipnja kineski indeks pao je gotovo 30 posto, što znači da je zaronio u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine. Ulagači se plaše daljnjih gubitaka.

"Prije rasprodaje posljednjih tjedana, kinesko je tržište djelovalo napuhano jer je snažno raslo, premda se rast gospodarstva usporava. Trebat će neko vrijeme da se tržište 'ohladi'", kaže Shuji Shirota, strateg u HSBC banci.

Na valutnim je, pak, tržištima splasnuo pritisak na euro, nakon što je jučer, zbog grčke drame, njegov tečaj prema dolaru pao na najniže razine u mjesec dana.

Jutros se stabilno kreće oko 1,1030 dolara i 135,30 jena.

Cijena dolara prema japanskoj valuti blago je, pak porasla na 122,70 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 122,50 jena.

Stabilizirale su se i cijene nafte, nakon što su jučer potonule gotovo 8 posto, zaronivši na najniže razine u tri mjeseca.

Bila je to posljedica grčke krize, slabosti kineskog gospodarstva i očekivanja da će se postići kompromis između zapadnih sila i Irana o njegovom nuklearnom programu. U tom slučaju, ublažile bi se sankcije Iranu i otvorio put za povećanje izvoza nafte te zemlje.

Nakon što je jučer potonula 7,7 posto, jutros je cijena barela na američkim tržištima porasla 1 posto, na 53,05 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela jutros porasla 1,3 posto, na 57,05 dolara, nakon što je jučer potonula 6,3 posto.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.