Azijska tržišta: Indeksi tonu osmi uzastopni dan

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Maj.2016, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi tonu osmi uzastopni dan

TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale osmi dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,2 i 1,8 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << minusu 0,9 posto, pa je od početka tjedna na gubitku 3,3 posto.

Ostane li tako do kraja trgovanja, bit će to najveći tjedni pad tog indeksa u posljednjih 12 tjedana.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je niza ovotjednih podataka koji pokazuju da se rast globalnog gospodarstva usporava.

"Posljednji podaci iz globalnog gospodarstva i poslovni rezultati nekih od najvećih zapadnih kompanija razočarali su ulagače, pa je splasnula sklonost rizičnijim investicijama", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Ni pokazatelji iz američkog gospodarstva ne ulijevaju puno nade u ubrzavanje rasta. Posljednjih dana zaredala su izvješća koja ukazuju na slabljenje pozitivnih trendova na tamošnjem tržištu rada.

Stoga su ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak poslijepodne. Prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, očekuje se da je u travnju u SAD-u broj novih radnih mjesta povećan za 202.000, nakon 215.000 mjesec dana prije.

Loše na tržište utječe jutros pad cijena nafte. Nakon što je jučer porasla za 0,9 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu pala 0,6 posto, na 44,73 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 0,7 posto, na 44,01 dolar, nakon što je jučer poskupio 1,2 posto.

Od početka tjedna cijena nafte pala je na američkom tržištu za 4,1, a na londonskom tržištu za 7,1 posto.

I na valutnim je tržištima jutros mirno dok se čeka izvješće o zapošljavanju u SAD-u.

Tečaj dolara kreće se oko 107,10 jena, kao i jučer u ovo doba. Od početka tjedna dolar je ojačao 0,6 posto.

U odnosu na europsku, američka je valuta ojačala, pa se cijena eura jutros kreće oko 1,1405 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1480 dolara.

Od početka tjedna dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je s 91,91 boda, najniže razine u 15 mjeseci, na 93,73 boda.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.