Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar ojačao

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Dec.2015, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar ojačao

TOKIO - Na azijskim burzama u utorak su cijene dionica solidno porasle, nakon pada u studenome, dok se vrijednost dolara kreće oko najviših razina u osam i pol mjeseci jer bi Fed uskoro mogao povećati kamatne stope.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 2 posto.

U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 1,1 posto, nakon što je u studenome izgubio više od 2 posto.

Na početku novog mjeseca azijske ulagače nisu obeshrabrile nove naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Jutros su kineske vlasti objavile da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u studenome skliznuo sa 49,8 na 49,6 bodova, najnižu razinu u tri godine. To je slabiji podatak nego što su analitičari očekivali, a kretanje tog indeksa ispod razine od 50 bodova ukazuje na slabljenje aktivnosti.

No, ulagače je ponešto umirilo izvješće tvrtke Markit, prema kojemu je PMI indeks u studenome također oslabio, ali sporije nego u listopadu, što budi nadu da se, nakon niza poticajnih mjera vlasti, usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva zaustavlja.

"To pokazuje da je pritisak na rast gospodarstva popustio i da fiskalna politika ima snažan učinak. Sve u svemu, gospodarstvo je na putu stabilizacije", objašnjava He Fan, ekonomist u Caixin Group, tvrtki koja, zajedno s Markitom, sastavlja to izvješće.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar i dalje u uzlaznoj putanji jer se u prosincu očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke Feda, po prvi puta od 2006. godine.

S druge strane, euro je pod pritiskom jer bi Europska središnja banka mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura prema američkoj valuti kreće se jutros oko 1,0575 dolara, nakon što je jučer poslijepodne skliznuo na 1,0557 dolara, najnižu razinu u sedam i pol mjeseci.

Cijena američke valute prema japanskoj porasla je, pak, na 122,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 122,70 jena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 100,14 bodova, nedaleko najviše razine u osam i pol mjeseci. Nije daleko ni od 100,39 bodova, najviše razine u 12 godina, koju je dosegnuo u ožujku.

U fokusu ulagača jutros je i kineski juan jer je Međunarodni monetarni fond (MMF) u ponedjeljak uvrstio juan u klub valuta međunarodnih rezervi, odražavajući pobjedu Pekinga u nastojanjima za priznavanjem Kine kao gospodarske sile.

Odluka MMF-a da juan uvrsti u košaricu specijalnih prava vučenja (SDR) i tako ga pridruži američkom dolaru, britanskoj funti, japanskom jenu i euru važna je prekretnica u integraciji Kine u globalni financijski sustav i priznanje da je napravila napredak u reformama. Ovom odlukom kineska valuta je dobila svoju stvarnu tržišnu vrijednost, prenose agencije.

A cijene su se nafte stabilizirale, nakon jučerašnjih osjetnih oscilacija. Cijena barela nafte na londonskom tržištu ojačala je 0,1 posto, na 44,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 41,80 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Dec.2015, 10:28

TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu se trguje oprezno, dok je dolar oslabio jer su slabiji nego što se očekivalo pokazatelji iz američkog gospodarstva otvorili pitanje koliko će Fed biti agresivan u povećanju kamata...Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.