Avion na solarni pogon završava svoj obilazak oko sveta

Izvor: Vostok.rs, 24.Jul.2016, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion na solarni pogon završava svoj obilazak oko sveta

Avion na solarni pogon „Solar impuls 2“ poleteo je iz Egipta u UAE, gde će završiti svoj obilazak sveta.

Taj avion je trebalo poslednji let da obavi još prošle sedmice, međutim pilot Bertran Pikar se razboleo i nije mogao da leti.

„Solar impuls 2“ započeo je svoj let oko sveta 9. marta prošle godine krenuvši iz Abudabija, zatim je obišao Oman, Indiju, Mjanmar, Kinu, Japan i nekoliko gradova u SAD.

Ovaj avion prvu put je predstavljen javnosti u aprilu 2014. godine, a konačna ispitivanja završena su dva meseca kasnije.

Ukupna težina aviona iznosi 2,3 tone, ima raspon krila od 72 metra, a na sebi ima 17.200 solarnih baterija koje mogu da proizvedu neophodnu energiju da pokreću letelicu.

​Najveća brzina aviona iznosi 140 kilometara na sat.

Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.