Abe: Japan želi da reši teritorijalni spor sa Rusijom

Izvor: Blic, 29.Apr.2017, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abe: Japan želi da reši teritorijalni spor sa Rusijom

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je danas da ta zemlja želi da reši teritorijalni spor koji je bacio sanku na njene odnose sa Rusijom od završetka Drugog svetskog rata.

- Mirovni sporazum između Japana i Rusije još nije zaključen, čak iako je 70 godina prošlo od završetka Drugog svetskog rata. To je krajnje neobična situacija - rekao je Abe novinarima u Londonu, gde se sastao sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Abe smatra da je "konstruktivan angažman" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rusije od suštinskog značaja za rešavanje globalnih izazova, preneo je Rojters.

- Moja je namera da se nastavi dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kako bi se koordinisalo u vezi sa ovim izazovima - rekao je Abe.

Rusija i Japan nisu potpisali zvanican mirovni sporazum na zavrešetku Drugog svetskog rata zbog sporazuma oko Kurilskih osrtva, koja su pod upravom Rusije od kraja tog rata.

Ova ostrva Japanci zovu Severnim teritorijama, a Rusi Južnim Kurilima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.