A najsigurniji grad na svetu je...

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jan.2015, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A najsigurniji grad na svetu je...

Kada želite da putujete, bitno je da grad bude atraktivan, zabavan, da u njemu imate šta da vidite. Ipak, danas je veoma važno da pri izboru destinacija mislite i o bezbednosti tog mesta. E, pa u skladu da tim, donosimo vam listu najsigurnijih gradova na svetu. A na prvom mestu je prestonica Japana - Tokio.

Tokio je najsigurniji grad na svetu, pokazao je indeks merenja sigurnosti The Economist Intelligence Unita.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Na listi su između ostalih Singapur, Osaka, Toronto, Frankfurt, London... a rangiranje je napravljeno na osnovu nekoliko faktora. To su:

Digitalna sigurnost - meri se kvalitet sigurnosti na internetu, učestalost krađa identiteta i drugi faktori, prenosi Business Insider.

Zdravstvena sigurnost - podrazumeva očekivano trajanje života građana, kao i broj bolničkih kreveta u odnosu na populaciju.

Infrastruktura - ocenjuje se kvalitet puteva i broj ljudi koji umru usled neke prirodne katastrofe.

Lična sigurnost - ova kategorija podrazumeva tradicionalne mere sigurnosti kao što su kriminal, stepen policijske spremnosti i broj naročito nasilnih zločina.

Tako je Tokio na osnovu ovih kriterijuma proglašen najsigurnijim gradom na svetu, mada to ne znači da je najbolji u svakom od nabrojanih segmenata.

Tako je Singapur, koji je drugi na listi, najbolji kada je u pitanju lična sigurnost, a Njujork i Los Anđeles vode u segmentu digitalne sigurnosti. Cirih je nenadmašan kada je reč o zdravstvenoj sigurnosti i infrastrukturi, Toronto je najbolji grad za život kada govorimo o poslovnom okruženju, demokratiji, troškovima života...

1. Tokio

2. Singapur

3. Osaka

4. Stokholm

5. Amsterdam

6. Sidnej

7. Cirih

8. Toronto

9. Melburne

10. Njujork

11. Hong Kong

12. San Francisko

13. Tajpej

14. Montreal

15. Barselona

16. Čikago

17. Los Anđeles

18. London

19. Vašington

20. Frankfurt

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.