Izvor: Politika, 21.Dec.2014, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlostavljanje konja čulo se do Britanije

Kako „Politika“ saznaje od veterinara Saše Tanaskovića, direktora Veterinarske stanice u Jagodini, Slobodan Milošević je konja upregao da bi na pijacu dovezao jariće. Međutim, po povratku konj se okliznuo na asfaltu i pao. Milošević je počeo da ga tuče da bi ustao

Jagodina – Jagodinska policija podneće krivičnu prijavu za ubijanje i zlostavljanje životinja protiv Slobodana Miloševića iz Dobre >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vode koji se tereti da je 17. decembra u centru grada tukao svog konja i naneo mu vidljive povrede. Veterinarska inspekcija takođe radi na slučaju, ali joj treba vremena da tačno utvrdi Miloševićevu, kao i krivicu Saše Simića iz Končareva, koji je, kako kažu u inspekciji, nelegalno trgovao životinjama, pa će protiv njega najverovatnije biti podneta prekršajna prijava za ovo delo. Pošto je Simić nedavno prodao konja Miloševiću, ali ni on nije imao dokumentaciju po kojoj bi dokazao da je vlasnik, konj je vraćen njemu, ali mu je zabranjeno da ga otuđi.

Kako „Politika“ saznaje od veterinara Saše Tanaskovića, direktora Veterinarske stanice u Jagodini, Milošević je konja upregao da bi na pijacu dovezao jariće. Međutim, po povratku konj se okliznuo na asfaltu i pao. Milošević je počeo da ga tuče da bi ustao. Pored saobraćajnog kolapsa, jer se sve dešavalo u samom centru grada, okupili su se građani koji su pokušali da zaštite konja, a Milošević je počeo da se svađa sa njima. Tanasković je na lice mesta stigao veoma brzo, jer su ga o ovom događaju izvestili veterinarski inspektori, a zvao ga je i veliki broj građana.– Reč je o teglećem konju, koji je samo od Dobre Vode do Jagodine prešao 15 kilometara, koji je bio na pijaci, a potom upao u gradsku gužvu. Videlo se da je premoren, vidno uplašen i da se tresao. Kada sam pokušao da ga podignem, uhvativši ga za am, konj nije hteo da sluša. Srećom, kamion stočar je brzo stigao i odvezli smo ga u stanicu, gde je dobio odgovarajuću terapiju nakon koje mu je bilo mnogo bolje – navodi Tanasković za „Politiku“.

Prema njegovim rečima, konj je imao poderotinu na desnom skočnom zglobu, ubodnu ranu u desnoj butini i površinsku ranu ispod leve plećke. Veterinari su sanirali sve povrede i dali mu hranu i vodu. Konj je tada sam ustao. Međutim, dok je konj bio u Veterinarskoj stanici Milošević ga je ukrao, pa je policija morala da interveniše. Konj je potom vraćen Simiću.

Tanasković kaže da su ga mnogi poznanici, ali i ljudi koji uopšte ne žive u Srbiji, zvao da se raspita za sudbinu konja. Dobio je poziv čak od neke žene iz Velike Britanije koja je želela da zna šta se, zapravo, dešavalo s konjem.

Dragiša Dimitrijević, veterinarski inspektor, kaže da proces rasvetljavanja svih problema koji se odnose na nesrećnog konja nije jednostavan i da će biti potrebno vreme da se sve raščivija.– Najpre Milošević nije pravi vlasnik, jer ne poseduje dokumentaciju o vlasništvu. Nažalost, nju nema ni Simić koji mu je pre nekoliko dana prodao konja. Bio sam kod Simića koji se bavi uzgojem konja i sačinio sam zapisnik, jer ni on nema potrebnu dokumentaciju. Jedino što je konj sada na sigurnom, jer kod njega ima adekvatne uslove. Žao mi je što građani preko raznih društvenih mreža iznose neistinu da je konj mrtav i da mu je polomljena noga, što nije tačno – kaže Dimitrijević za naš list i dodaje da sve radi po Zakonu o veterinarstvu i Zakonu o dobrobiti životinja.

Inda Marjanović iz Udruženja za zaštitu životinja dodaje da je odmah otišla u Veterinarsku stanicu i da je zadovoljna onim što su veterinari uradili. Udruženje nema nikakve ingerencije, ali se nada da će policija i tužilaštvo uraditi svoj deo posla.

Z. Gligorijević

objavljeno: 21.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.