Velika Morava poplavila nekoliko stotina hektara oranica

Izvor: NTV.rs, 01.Apr.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Morava poplavila nekoliko stotina hektara oranica

JAGODINA – Velika Morava je u poslednja dva dana, na području Jagodine, Paraćina i Svilajnca, poplavila nekoliko stotina oranica od kojih su neke zasejane ozimim žitaricama, izjavio je jutros za Tanjug načelnik Štaba za vanredne sitauacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić.
„Reč je o nebranjenim delovima, otvorenim površinama i gde nema nasipa“, objasnio je Kušić i dodao da neke lokalne samouprave >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << „izlaze sa podacima“ da je polavljeno i preko hiljadu hektara.
Kušić je istakao da vodostaj, ove najveće srpske reke, kod Varvarina, koji je sinoć bio 351 centimatar, opada, a kod Bagrdana (Jagodina) još je na sinoćnjem nivou od 543 centimetra.
Očekujemo uskoro stabilizaciju i postepen pad vodostaja, dodao je Kušić.
Prema podacima Republičkog hidrometereološkog zavoda nivo Velike Morave „opada do Varvarina a dalje, nizvodno je u porastu“.
Narednih dana, u predelu Ćuprije i Bagrdana „kretaće se oko granice redovne odbrane od polava“, stoji u izveštaju RHMZ.
Pripadnici Opštinskih štabova, Civilne zaštite, policije i lokalnih samouprava, vatrogasci su na terenu i prate sitauaciju, kao i stručnjaci JP „Srbijavode“, napomenuo je Kušić i dodao da na kritičnim mestima uz reku dežuraju ljudi i teške mašine, i gde treba učvršćuju obale.
On je potsetio da je, zbog izlivanja Velike Morave prekjuče u jutro u selu Čepure u opštini Paraćin, i dalje u prekidu saobraćaj putem Paraćin – Raševica. Tim putem, povremeno, kroz vodu prođe po neki traktor.
U manjim rekama vodostaj je značajno opao i one više ne prete, napomenuo je Kušić i ponovio da „nema ni jednu informaciju sa terena da je neko ugrožen i da mu treba pomoć“.
Snabdevanje strujom, vodom, gasom je uredno, rade telefoni i škole, dodao je on.
Na području Moravičkog okruga nema opasnosti od plavljenja
Uprkos kiši koja od sinoć pada na području Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Lučana nema opasnosti od plavljenja, potvrdio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, Dragiša Broćić.
On je rekao da su vodostaji reka Zapadne Morave i Bjelice porasli, ali da situacija nije dramatična.
„Nivo Bjelice u Guči je jedan i po, a Morave pet metara pa trenutno nema bojazni od plavljenja objekata i poljoprivrednog zemljišta“, precizirao je Broćić za Tanjug.
Načelnik je podsetio da RHMZ najavljuje padavine i u narednim danima, koje, kako je rekao, neće biti obilne, tako da vodostaji ne bi trebalo da dostignu upozoravajuće nivoe.
Tanjug 01.04.2015 10:08
Foto Tanjug, J. Pap (ilustracija)

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.