U Jagodini služen parastos streljanima posle Drugog svetskog rata

Izvor: Blic, 21.Dec.2014, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jagodini služen parastos streljanima posle Drugog svetskog rata

Vladika šumadijski Jovan održao je prvi parastos za, kako je rekao, 3.000 žrtva komunističkog terora Jagodine i Pomoravlja posle Drugog svetskom rata.

U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice na Strelištu u Jagodini, Parastosu su prisustvovali i članovi Ravnogorskog pokreta iz Jagodine odeveni u crne uniforme sa ravnogorskim simbolima, šajkačama i kokardama.

- Parastos streljanim i ubijenim ljudima čije je stradalništvo počelo posle 12. septembra 1944. godine nikad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do sada nije održan. Posle 70 godina, njihove duše mogu da se upokoje - rekao je vladika Jovan.

- Do danas su parastosi obavljeni jedino u Boljevcu i još par mesta, a evo sada i u Jagodini. Smatra se da je u Jagodini postojalo desetak stratišta, od kojih je ovo na Strelištu najveće. Osim Strelišta, pominju se bagremar Mike Milanovića na Đurđevom brdu, lokacija između Nove fabrike kablova i autoputa, zatim “Moravski vrbaci” od Ribara do Praćine (Končareva). Postoje indicije da je jedno od stratišta bilo i padina između groblja i Elektrodistribucije - rekao je Momir Milanović, jedan od inicijatora Organizacionog odbora za održavanje parastosa.

On je u rukama držao spisak sa 170 imena za koje je utvrđeno da su stradali posle rata.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.