Posle pola veka - kompletno novi vodovod

Izvor: B92, 20.Okt.2016, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle pola veka - kompletno novi vodovod

Jagodina -- Izvorište "Ribare", odakle se Jagodina i okolna sela snabdevaju pijaćom vodom 53 godine, biće kompletno rekonstrisano do početka decembra.

Radovi vredni 553.500.000 dinara se finansiraju iz kredita nemačke KFW banke i donacije Vlade Nemačke od 150 miliona dinara.

Radovi su počeli krajem juna, a izvodi ih MPP "Jedinstvo" Sevojno - Užice, koje je ovaj posao dobilo na tenderu, a odabrala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ga je KFW banka.

Radnici i stručnjaci ove firme su izvršili montiranje drugog potisnog agregata na izvorištu.

Projektom je planirana kompletna zamena agregata glavne crpno - potisne stanice, ugradnja frekventnih regulatora, čime se štedio 25 do 30 odsto električne energije, kompletna automatizacija i daljinsko upravljanje vodovodnim sistemom, izgradnjom SCAD sistema, izjavila je inženjer Marija Ljubojević.

Ljubojević, koja obavlja glavni nadzor poslova, navela je da se vrši kompletna zamena postrojenja za regeneraciju vode, kompletno opremanje i puštanje u rad dva nova bunara, čime će grad dobijati novih 50 litara vode u sekundi, opremanje postojećih bunara dodatnom opremom za povezivanje u sistem daljinskog upravljanja.

U projektu je i izgradnja nove stubne trafostanice "Ribare 18", opremenje izgrađenih bunara na izvorištu, ugradnja nove opreme na liniji za regeneraciju bunara u postojećoj pumpnoj stanici, lociranoj uz rezervaor sirove vode, istakla je ona.

Ljubojević je napomenula da na lokaciji "Izvorišta" ima 15 bunara, a 13 je uključeno u sistem vodosnabdevanja.

Voda se iz bunara pomoću pumpi dovodi do sabirnih rezervaora na dalju obradu i dopremanje do glavnog rezervaora za snabdevanje gradom. Reč je o dve rezervaora od 1.800 i 6.000 kubika vode, koji se nalaze na Đurđevom brdu iznad grada, oko 10 kilometara od izvorišta, objasnila je Ljubojević.

Do rezervoara vodi novi cevovod kroz centar grada, a u planu je izgradnja još jednog od Rekitova, trasom uz reku Lugomir direktno do Đurđevog brda, na proleće, navela je Ljubojević.

Prošle godine, u okviru rekonstrukcije vodovoda u Jagodini, izmenjeno je 20 kilometara vodovodne i osam kilometara glavne vodovodne mreže. Azbestne cevi su zamenjene novim "eko" cevima a radovi su, takođe, finansirani kreditom KFW banke i donacijom Vlade Nemačke.

Sredstva kredita KFW banke su na 14 godina, uz minimalnu kamatu sa "grejs" periodom od tri godine, rečeno je u Skupštini grada.

Jagodina ima izgrađen vodovod od 1963.godine i jedan je od retkih gradova u Srbiji koji nema problema sa vodom i u najsušnijim periodima u godini.

Izvorište u "Ribaru", godišnje proizvede 7,4 miliona litara vode godišnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.