Pojačano obezbeđenje u centrima za socijalni rad

Izvor: RTS, 25.Jul.2017, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačano obezbeđenje u centrima za socijalni rad

Posle zločina u Centrima za socijalni rad na Novom Beogradu i Rakovici postepeno se uvode mere neophodne za sprečavanje takvih slučajeva. Odeljenja beogradskog Centra za socijalni rad od danas imaju jače obezbeđenje. Iako nemaju mogućnosti da budu stalno prisutni na tim mestima, policajci ih pojačano obilaze. Od resornog ministarstva očekuju se dodatne preporuke.
Posle tragičnih događaja u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u jagodinskom centru kažu da su znatno oprezniji, i zaposleni su oprezniji prilikom kontakta sa strankama. Posebno se prate sva viđanja roditelja sa decom u prostorijama centra. Podržavaju predlog ministra da se uvede video-nadzor.

"Sada imamo jasnu instrukciju od Ministarstva da svako omalovažavanje, vređanje, napad na nas, remećenje našeg rada, fizički ili verbalno, mora da se sankcioniše i u našem radu je novina to što smo neke predmete uzeli u reviziju, što smo zajedno s policijom procenili da li postoji rizik od nekog nasilja", objašnjava Biserka Jakovljević iz Centra za socijalni rad u Jagodini.
Formiranje specijalizovanih organizacionih jedinica za porodično-pravnu zaštitu u centrima za socijalni rad, koje će se baviti procenom rizika i omogućiti hitnost u reagovanju, jedna je od preporuka koje su državnim organima uputile nevladine organizacije koje se bave zaštitom žrtava nasilja u porodici. Za zaštitnika građana povezanost institucija u sistem u kojem će svako znati svoj deo posla, može dovesti do ranog prepoznavanja i sprečavanja nasilja.
"Tu nema konkurencije, nema prebacivanja odgovornosti jednih na druge. Jedino na taj način, ako su svi upoznati s radom prethodnika ili radom onog drugog u lancu i prepoznaju svoj rad, jer pored te uvezanosti vrlo je bitna odgovornost i bitna je i hrabrost. Često donošenje vrlo teških odluka u takvim situacijama podrazumeva i dobar rezultat", kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Dok nove mere ne zažive u potpunosti, jedna od prepreka nasilnom ponašanju biće policajci. U proteklih deset dana oni su skoro 2.000 puta posetili centre za socijalni rad, kojih u Srbiji ima 171.  
"Mi smo u prethodnom periodu imali 40 situacija gde su direktori centara za socijalni rad zahtevali od policijskih službenika njihovo prisustvo i policijski službenici su bili, naravno, u prostorijama Centra za socijalni rad, svakako ne u prostoriji na mestu gde se pod nadzorom socijalnih radnika odvijaju aktivnosti koje su u nadležnosti centara, ali smo bili u neposrednoj blizini i bili smo spremni da reagujemo. Kao što vidite, ta mera je dala rezultat, odnosno nije bilo incidentnih situacija", kaže direktor policije Vladimir Rebić.
Incidenata između bivših supružnika nije bilo, ali su se, kako saznajemo, u prethodne dve nedelje zaposleni suočavali s drugim problemima. Prećeno im je bacanjem bombe, paljenjem prostorija i polivanjem kiselinom. Zbog toga je protiv jedne osobe podneta prekršajna prijava, a protiv dve krivična prijava.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.