Pijavica nadomak Bora [VIDEO]

Izvor: Bor030.net, 04.Jun.2016, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijavica nadomak Bora [VIDEO]

U prepodnevnim časovama usled jakog nevremena, Donju Belu Reku nadomak Bora pogodio je manji “tornado”. Za sada nemamo informacije o mogućoj šteti.

Desetak dana ranije ista situacija zadesila je i Jagodinu.

Naš sugrađanin Nikola Blažević snimio je mobilnim telefonom ovu neobičnu pojavu na nebu blizu Bora.

Prema vremenskoj prognozi, u Boru se i narednih dana očekuje promenljivo vreme sa kišom, maksimalne temperature do 23 stepena.

Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << tornado nastaje različitim fizičkim procesima u atmosferi, a za nastanak tornada je potrebno nekoliko uslova: nestabilnost atmosfere, mehanizmi podizanja i vlaga u srednjim i donjim delovima atmosfere.

U blizini tla nestabilna vazdušna masa je topla i vlažna a relativno suvlja i hladnija u gornjim delovima atmosfere. Topli i vlažni delovi vazduha dižu se i sastaju sa hladnim i suvljim. Povećanjem vlage započinje jače kondenzovanje u kapljice vode i tada se energija (toplina) otpušta u okolni vazduh, što je dovoljno da se uzlazno strujanje nastavi penjati.

Ovo se sve događa u Grudasto-kišnom oblaku, najnestabilnijem i najopasnijem od svih 10 rodova oblaka. Strujanje toplog vazduha se u oblaku sudara sa ostalim strujanjima hladnijeg silaznog vazduha i tada oblak počinje pokazivati vidljive rotacije koje se zbog sile teže pružaju do tla.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.