Izvor: Blic, 30.Jul.2016, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEOBIČNA TRIBINA O trgovini ljudima razgovarali sa kupačima u Akva parku u Jagodini

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30.jula, Crveni krst u Jagodini, iskoristio je da svoje aktiviste pošalje na bazene Akva parka, među kupače, kako bi im podelili flajere (letke) i savete kao da se zaštite od trgovaca ljudima.

"Mi preko cele godine, sa drugim institucijama, policijom, socijalnim radnicima, pravosuđem, školama... radimo na tome da što više ljudi, oba pola, različitih profila i uzrasta, a svi mogu biti žrtve, upoznamo i informišemo o trgovini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ljudima i kako se zaštititi", rekla je Tanjugu sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Jagodine Tatjana Ristić.

Danas smo došli u Akva park, znamo da u ovim prvim popodnevnim satima ima mnogo ljudi iz gotovo svih krajeva Srbije i inostranstva, da im uručimo flajere, da razgovaramo sa njima, da ih informišemo, o trgovini ljudima kao obliku moderenog ropstva, objasnila je Ristić.

Ona je podsetila da su najčešći oblici trgovine ljudima: seksualno iskorišćavanje, radna eksploatacija, trgovina organima, korišćenje u oružanim sukobima, prinudni brak, prinuda na vršenje krivičnih dela, prosjačenje, prinudni brak...

Zzrtve trgovine ljudima su najčešće "osobe koje su u društvu najranjivije", ocenila je Ristić.

Potiču iz sredina u kojima su njihova prava i pre uvlačenja u lanac trgovine ljudima bila ugrožena siromaštvom i nefunkcionalnim porodicama, što ih čini lakim plenom trgovaca ljudima, koji stalno iznalaze nove i sve nehumanije, brutalnije i svirepije metode, sa teškim posledicama po žrtve ali i zajednicu, objasnila je Ristić.

Mi nastojimo da sve, posebno potencijane žrtve, informišemo i da one informišu druge, da ne dozvole da budu prevarene i iskorišćene, zaključila je Ristić.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.