Jagodina dobija turističke table na brajevom pismu

Izvor: Mondo, 28.Mar.2017, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagodina dobija turističke table na brajevom pismu

Turistička organizacija Jagodine (TOGJ) planira da ove godine u tom gradu postavi turističke informacione table na brajevom pismu.

Foto: PrintScreen/YouTube

U TOGJ ocenjuju da bi "trebalo izuzetno raditi na stvaranju turističkog centra u Pomoravlju, koji će objediniti celokupnu turističku ponudu svih gradova tog kraja, kako bi se obezbedila jača pozicija za opstanak".

To preporučuje i Strategija razvoja turizma za period 2016 - 2025. Ministarstva turizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koje deli turizam Srbije na 18 turističkih destinacija od kojih su Kragujevac i Pomoravlje šesti po redu, ističe se u planu TOGJ, koji su usvojili odbornici Skupštine grada.

U saradnji sa J.P Direkcijom za izgradnju grada i Odelenjem ekologije Skupštine grada, TOGJ je planirala osvetljenje gornjeg dela izletišta "Potok" u kome se nalazi veštački vodopad, letnja pozornica sa 1.500 sedišta, izgradnju dva manja park-igrališta za decu, u kojima bi bili i segmenti za decu sa posebnim potrebama, vidikovac, obnovu jezera na vrhu izletišta... "čime bi se fokusirali na zadržavanje grupa najmlađih, a glavni fokus su đačke ekskurzije".

Jagodina je u prošlom veku bila jedan od najvećih vinskih centara Srbije i poslednjih godina "doživljava pravu vinsku renesansu stavljanjem jagodinskog vinogorja na mapu vinskih puteva Srbija sa autohtonim sortama 'jagodinka' i 'morava', koje vinogradari pokušavaju da sačuvaju od potpunog nestanka".

U TOGJ, razmišljaju i o Velikoj Moravi, najvećoj srpskoj reci, čiji su potencijali veliki, a neiskorišćeni, a u planu je i da turistima stave na raspolaganje turistima "Brzansko moravište", jedino močvarno očuvano područje u slivu Velike Morave.

Reč je o očuvanom eko sistemu u kojem ima više od 59 vrsta retkih zašticenih ptica, od kojih se 29 gnezdi na ovom lokalitetu, a koji je i reproduktivniu centar za više vrsta vodozemaca i gmizavaca.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.