Jagodina: Obeleženo 55 godina Muzeja naivne i marginalne umetnosti

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagodina: Obeleženo 55 godina Muzeja naivne i marginalne umetnosti

Muzej naivne i marginalne umetnosti (MNMU) u Jagodini, jedinstvena kulturna ustanova u ovom delu Evrope, obeležio je večeras 55 godina od osnivanja.

MNMU je riznica preko 3.000 umetničkih dela 353 umetnika iz 28 država.

-Kontinuitet od 55 godine, najpre galerije samoukih umetnika Svetozarevo, preko Muzeja naivne umetnosti, pa do Muzeja naivne i marginalne umetnosti, od slika Janka Brašića, pa dela sa prostora ex Jugoslavije i na kraju čitavog niza zemalja sa svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontinenata, kratko je pokušala da ezimira razvojni put MNMU direktorka Nina Krstić.

Povodom jubileja viši kustos Ivana Jovanović priredila je izložbu ,,Izložbena i izdavačka delatnost MNMU od 1960 do 2015 godine“.

- Dva dragocena fonda likovni i dokumentacioni daju osnovu za razvijanje izdavačke delatnosti, kao i istraživačkog, informativnogi propagandnog rada. U proteklih 55 godina MNMU je realizovao u Srbiji i svetu 675 izložbi. Pored toga tu je i izdavačka delatnost koja prati izložbenu aktivnost u vidu dvojezničnih kataloga, kao i pojedinačna izdanja - kazala je Ivana Jovanović.

U planu je izgradnja aneksa za pohranjivanje i čuvanja umetničkih dela.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.