JAGODINA JE POGOĐENA, EVO KO MOŽE DA BUDE SLEDEĆI: Znakovi koji ukazuju da će se formirati tornado

Izvor: NaDlanu.com, 24.Maj.2016, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAGODINA JE POGOĐENA, EVO KO MOŽE DA BUDE SLEDEĆI: Znakovi koji ukazuju da će se formirati tornado

Do skoro smo o tornadu slušali samo na tv-u kao o dalekoj pojavi koja se javlja tamo negde daleko, međutim za samo tri minuta tornado je oduvao krovove sa stotinjak kuća u mestu Šopić kod Lazarevca.

Veliko nevreme pogodilo je Jagodinu. Jak pljusak sa gradom i grmljavina i vrtlog koji je izavao opštu paniku.

Kako nastaje tornado?


Iako naši prostori nisu najpogodniji za nastanak tornada, uslova ipak ima. Nastaju u vrlo sparnim i toplim danima uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << u poslepodnevnim satima.

Prisustvo toplog i vlažnog vazduha čini atmosferu, kako bi meteorolozi rekli - nestabilnom, što uz određeno strujanje vazduha može dovesti do nastanka ove retke pojave.

Tornada se javljaju u okviru olujno-grmljavinskih oblaka, takozvanih Cumulonimbusa.

Jedan od znakova da ce se tornado formirati je padavinska zavesa ispod grmljavinskog oblaka, zelenkasta boja oblaka, jak grad...

Iako se lovci na tornada kunu u božanstveni osećaj kada priroda pokaže svoje skrivene moći, diviti im se na tv-u je svakako sigurnije.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

JAGODINA JE POGOĐENA- OPASNOST JOŠ TRAJE: Znakovi koji ukazuju da će se formirati tornado

Izvor: NaDlanu.com, 24.Maj.2016

Do skoro smo o tornadu slušali samo na tv-u kao o dalekoj pojavi koja se javlja tamo negde daleko, međutim i na našim porstorima ima uslova za formiranje tornada...Veliko nevreme pogodilo je Jagodinu. Jak pljusak sa gradom i grmljavina i vrtlog koji je izavao opštu paniku...Kako nastaje tornado?..Iako...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.