Dani komedije: Najbolja predstava „Doktor Nušić

Izvor: Politika, 27.Mar.2015, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani komedije: Najbolja predstava „Doktor Nušić"

JAGODINA – Na 44. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Danima komedije”, koji su počeli 20.marta, odigrana je poslednja predstava u konkurenciji za nagrade, a stručni žiri je najboljom proglasio „Doktor Nušić” Branislava Nušića, režija Kokan Mladenović u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

Žiri je radio u sastavu dramski pisac Željko Hubač (predsednik), >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glumica Ljiljana Dragutinović i direktor JNP „Novi put” iz Jagodine Ljubiša Vujić.

Najbolja prestava po oceni publike je „Potpuno skraćena istorija Srbije” Maje Pelević i Slobodana Obradovića, režija Olja Đorđević u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Publika je ovoj predstavi dala ocenu 4,79.

„Doktoru Nušiću” pripada nagrada „Mija Aleksić”, a „Potpuno skraćenoj istoriji Srbije”, „Miodrag Petrović - Čkalja” i statueta „Jovanča Micić”.

Novosađanima će biti uručena i Specijalna diploma dnevnog lista „Politika” i specijalna nagrada „za kolektivnu igru”.

Nagrada „Mija Aleksić” ustanovljena je 1995.godine u znak sećanja na velikana srpskog glumišta, a uručiće ju, po tradiciji, supruga pokojnog glumca Beba Aleksić.

Nagrada „Miodrag Petrović - Čkalja” se dodeljuje najsmešnijom predstavi na festivalu po oceni publike, a ustanovljena je u znak sećanja na poznatog glumca.

Nagradu „Zlatni ćuran” za životno delo, ustanovljenu 2001. godine, ove godine dobila je srpska filmska i pozorišna i tv glumica Svetlana Bojković. Nagrada se sastoji od statuete „Zlatni ćuran”, unikatne povelje i novčanog iznosa od 100.000 dinara koje je obezbedila Komercijalna banka.

Žiri je tri ravnopravne nagrade „statuetu ćuran” „za najbolja glumačka ostvarenja” dodelio Biljani Keskanovć za ulogu Mare u prestavi „Doktor Nušić”, Draganu Petroviću za ulogu Spasoja u predstavi „Rođendan gospodina Nušića” Dušana Kovačevića, režija Nebojša Bradić u izvođenju Zvezdara teatar Beograd i Saši Torlaković za ulogu Živote u „Doktoru Nušiću”.

Statuetu „Ćuran” za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Snežani Trišić za režiju predstave „Mister dolar” Branislava Nušića u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

Nagradu „Nikola Milić”, za epizodnu ulogu, koja je prvi puta dodeljena 2005. godine u znak sećanja na glumca Milića, rodom iz Jagodine, žiri je dodelio Zoranu Karajiću za ulogu gospodina Paliveca u predstavi „Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka” po Jaroslavu Hašeku u režiji Aleksandra Lukacac i izvođenju Šabackog pozorišta.

Najboljom mladom glumicom, ziri je proglasio Milicu Janevski za ulogu Slavke u predstavi „Doktor Nušić” a najbolji mladi glumac je Branislav Trifunović za ulogu Milorada u istoj predstavi.

Nagradu za kostimografiju dobila je Marina Vukasović Medenica za kostim u predstavi „Rođendan gospodina Nušića” a nagradu za scenografiju Marija Kalabić za scenografiju predstave „Doktor Nušić”.

Nagrade će biti uručne sutra uveče, na Svetski dan pozorišta, kada će biti pročitana poruka Međunarodnog pozorišnog instituta koju je ove godine, po pozivu, napisao poljski reditelj Kšištof Varlikovski.

Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Gradsko pozorište iz Jagodine izvašće predstavu „Heroji” Predraga Perišića, režija Branislav Nedić.

Selektor ovogodišnjih „Dana komedije” bila je profesor režije na FDU Beograd Ivana Vujić. 

Tanjug

objavljeno: 27.03.2015.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstava Doktor Nušić najbolja na Danima komedije

Izvor: Beta, 27.Mar.2015

JAGODINA, 26. marta 2015. (Beta) - Predstava "Doktor Nušić" Narodnog pozorišta Sombor i Krusevačkog pozorišta proglašena je za najbolju na 44. festivalu "Dani komedije" u Jagodini odlukom žirija, dok je publika za najsmešniju izabrala predstavu Pozorišta mladih iz Novog Sada "Potpuno skraćena...

Nastavak na Beta...

Kokan Mladenović: Živimo u vremenu primitivne elite

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Mar.2015

"Doktor Nušić" je satira svih srpskih vlasti, od vremena Nušića pa do danas, kaže za RSE reditelj Kokan Mladenović povodom nagrade koju je ova predstava dobila na pozorišnom festivalu „Dani komedije“... „Menjaju se politički sistemi, okolnosti u kojima živimo, ali se ta naša politička...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.