Vlada šalje avion po srpske turiste

Izvor: RTS, 20.Avg.2012, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada šalje avion po srpske turiste

Avion JAT-a, kojim srpski turisti treba da se vrate iz Hurgade, poleće posle ponoći, odlučila Vlada Srbije. Zbog neizmirenih obaveza agencije "Triniti", iz jednog hotela u Hurgadi izbačeno 57 srpskih državljana. Direktor "Trinitija" Nenad Ristić uhapšen zbog sumnje da je deo novca od aranžmana zadržavao za sebe.

21.04 - Avion JAT-a, kojim naši državljani treba da se vrate u Srbiju, posle ponoći poleće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ka Hurgadi, odlučila Vlada Srbije.

20.15 - Počela sednica Vlade Srbije. 

20.08 - Svi građani koji su imali problema sa agencijom "Triniti" mogu to da prijave na broj telefona Policijske uprave za Beograd: 011/2797-424.

19.50 - Direktor agencije "Triniti" osumnjičen je da novac od aranžmana nije uplaćivao na račun agencije, odnosno da nije izmirivao obaveze prema hotelijerima na ugovorenim destinacijama, rekao je Tanjugu premijer i ministar policije Ivica Dačić.

19.20 - Vlada zaseda večeras, očekuje se odluka o slanju aviona koji bi vratio srpske turiste iz Hurgade. Sednica zakazana za 19.45.

19.10 - Iz jednog hotela u Hurgadi, takođe, zbog neizmirenih obaveza "Trinitija", izbačeno 57 srpskih državljana, kojima aranžman ističe 26. avgusta.

18.45 - Uhapšen direktor turističke agencije "Triniti" Nenad Ristić i određeno mu zadržavanje do 48 sati.

Iz jednog hotela u Hurgadi zbog neizmirenih obaveza turističke agencije "Triniti" izbačeno je 57 srpskih državljana, kojima aranžman ističe 26. avgusta. Novi skandal u vezi sa ovom agencijom dogodio se nepuna 24 sata pošto je grupa turista ostala zarobljena na aerodromu u egipatskom letovalištu, jer "Triniti" nije platio zakup aviona za njihov povratak u Beograd. Zbog ovih propusta uhapšen je vlasnik i direktor "Trinitija" Nenad Ristić, kome je određeno zadržavanje do 48 sati.

Ministarstvo spoljnih poslova formiralo je krizni štab za pomoć turistima iz Srbije koji imaju problema u letovalištima u Egiptu, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Kako navode, Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Srbije u Kairu poslednja dva dana u okviru svojih nadležnosti pokušavaju da pruže svu pravnu i konzularnu pomoć našim građanima koji su ostali bez smeštaja u letovalištima u Egiptu ili imaju problema da se vrate.

"Tim povodom upravo je formiran krizni štab u MSP koji je u stalnom kontaktu sa ambasadom, predstavnicima drugih nadležnih ministarstava, kao i sa turističkim organizacijama kako bi se što pre pronašlo rešenje za te naše državljane", ističu u MSP.

Ristić je uhapšen zbog sumnje da je deo novca od uplaćenih turističkih aranžmana zadržavao za sebe, saopštio je MUP. Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je Tanjugu da osumnjičeni nije novac uplaćivao na račun "Trinitija" čime je propustio da uplati dogovorene aranžmane hotelijerima na ugovorenim destinacijama.

Vlada Srbije je na vanrednoj sednici zadužila Ministarstvo spoljnih poslova da organizuje povratak državljana Srbije iz Egipta kojima zbog neizmirenih obaveza turističke agencije "Triniti", on nije osiguran. Nakon sednice saopšteno je da je Vlada izdvojila sredstva za bezbedan povratak građana Srbije.

Avion JAT-a, kojim naši državljani treba da se vrate u Srbiju, posle ponoći poleće ka Hurgadi.

Inače, "Triniti" nije izmirio dugovanja prema "Er Kairu" za zakup čartera leta od Hurgade do Beograda, koji je sa grupom srpskih turista trebalo da poleti sinoć. Zbog toga se avion sa 174 putnika četiri agencije jutros vratio u zemlju, sa osam sati zakašnjenja, i to zahvaljujući solidarnosti ostale tri agencije koje je to koštalo više od 100.000 dolara.

Agencija "Triniti" je članica Jute i upravo zbog toga je nacionalna asocijacija turističkih agencija, brzom akcijom, za manje od osam sati, vratila putnike u zemlju.

"Teško je da se zaštimo od ovakvih situacija iz prostog razloga zato što sve agencije koje ispunjavaju uslove propisane zakonom za obavljanje delatnosti mogu da apliciraju i da evenutalno budu primljene u članstvo Jute", objašnjava Saša Seničić iz Jute.

Sa "Er Kairom", "Triniti" je potpisao ugovor za organizovanje čarter letova do Hurgade tokom ovog leta. Reč je o relativno novoj agenciji, koja se još nije potvrdila na tržištu, pa zato zbunjuje zašto su se renomirane agencije priključile neproverenom partneru.

Saša Zarić iz agencija "Ponte" kaže da je razlog tome što postoji mogućnost da imaju samo dve dozvole za nalet stranih kompanija.

"U ovom konkretnom slučaju egipatske kompanije, imale su pravo da lete dve takve kompanije, jedna druga turistička agencija je već iskoristila dozvolu, a onda "Triniti", pošto je bio brz i to uradio na vreme, iskoristio drugu dozvolu", objašnjava Zarić.

Polise ne mogu da pokriju sve troškove

Vrednost polisa agencije "Triniti" je oko 50.000 evra, što nije dovoljno da se podmire svi novonastali troškovi prema partnerskim agencijama i turistima.

Polisa koja bi mogla da pokrije sve te troškove bila bi toliko velika da nijedna agencija to ne bi mogla da plati, ne samo naša nego ni bilo koja evropska, kaže državni sekretar za turizam Goran Petković.

Taj novac će biti iskorišćen da se nadoknade troškovi povratka putnika iz Hurgade, kao i da se obeštete putnici koji uopšte nisu otputovali za Egipat, odnosno nisu iskoristili svoje aranžmane.

Oglasilo se i Takovo osiguranje iz Kragujevca, kod koga je osiguran "Triniti", i saopštilo da evidentira prijave oštećenih osoba i da će sve opravdane zahteve za naknadu štete rešiti u skladu sa uslovima osiguranja.

Ugovorena suma od 25.000 evra po polisi je gornja granica za isplatu svih odštetnih zahteva, svih oštećenih. U saopštenju se precizira da, ukoliko ima više oštećenih, a visina naknade prelazi visinu sume osiguranja, naknada za svakog pojedinačnog korisnika se određuje srazmerno.

Agencija "Triniti" kupila je polise pre stupanja na snagu pravilnika po kojem nove agencije koje najčešće i prave najveće probleme na tržištu, moraju da kupe skuplju polisu.

U slučaju "Trinitija" ona bi vredela dvostruko više, oko 100.000 evra, pa bi se tom sumom podmirio veći procenat štete koju je izazvalo njeno neprofesionalno poslovanje.

Ministarstvo finansija i privrede ranije tokom dana je saopštilo da je agencija "Triniti" zatvorena, a da zaposleni u toj agenciji danas nisu došli na posao.

Policija je pozvala oštećene korisnike usluga te agencije da se jave na kontakt telefon Policijske uprave za grad Beograd - 011/2797-424.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.