Revitalizacija JAT-a do kraja godine

Izvor: RTS, 22.Okt.2012, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revitalizacija JAT-a do kraja godine

Vlada Srbije odlučna u nameri da se formira nova avio-kompanija, rekao ministar Milutin Mrkonjić. Poslovanje JAT-a neodrživo i ta kompanija treba da ide u bankrot, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Pitanje revitalizacije JAT-a treba da bude rešeno u vrlo kratkim rokovima do kraja godine, rekao je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Ministar Mrkonjić je rekao da Vlada Srbije mora da ima svoj avion, ali da se, uprkos saglasnosti o tome, u realizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << još nije odmaklo.

"Vlada Srbije mora da ima svoj avion. To smo se dogovorili prošle godine, na toj poziciji i dalje stojimo, ali se još nije odmaklo od toga", rekao je Mrkonjić i izrazio nadu da će taj dogovor biti sproveden u delo vrlo brzo.

On je naveo da su uslovi života građana teški ali da bez "jedne letelice koja može brže da reaguje, članovi vlade ne mogu rade svoj posao".

Mrkonjić je novinarima u Vladi Srbije rekao da će pitanje revitalizacije JAT-a biti rešeno vrlo brzo i u vrlo kratkom rokovima, jer je tom preduzeću ponovo data garancija države za naredna tri meseca, da bi moglo da preživi.

Prema njegovim rečima, već od nove godine to pitanje mora biti rešeno.

"Mi smo već na sednici Vlade doneli odluku da se formira posebna kompanija da se dugovi sklone sa strane, kako bi nova kompanija bila rasterećena i da se ugovor sa 'Erbasom' iskoristi za kupovinu ili za lizing novih aviona", ukazao je ministar saobraćaja.

Mrkonjić nije precizirao o kom broju aviona je reč, a rekao je da će o tome odlučiti novi menadžment JAT-a, koji se sada priprema.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da će predstaviti plan za JAT na jednoj od narednih sednica Vlade, napominjući da je Vlada odbila zahtev JAT-a za garancije države za 35 miliona evra, jer nema smisla subvencionisati kompaniju koja je u gubicima.

Prema Dinkiću, postoje dve opcije. Ukoliko država bude sama formirala novi JAT, moraće da izdvoji 140 miliona dolara državne garancije i ispoštovati ugovor sa "Erbasom" o nabavci novih 12 aviona na lizing.

Prema njegovoj oceni, mnogo je lakše da se ostvari partnerstvo sa kompanijom "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a osnovni cilj saradnje bila bi izgradnja kargo-terminala na aerodromu "Nikola Tesla", koji bi služio za izvoz voća i povrća u inostranstvo.

"Umesto starog, napravićemo novi JAT na koji ćemo prebaciti ugovor sa 'Erbasom' o lizingu za nabavku novih 12 aviona, a zatim da se uđe u razgovore sa avio-kompanijom 'Etihad', da postane partner JAT-a', objasnio je Dinkić.

Mrkonjić: Uskoro železnički projekti vezani za ruski kredit

Ministar saobraćaja najavio je skori početak realizacije projekata vezanih za železnicu, iz takozvanog ruskog kredita, čija je ukupna vrednost 800 miliona dolara.

On je na sastanku sa delegacijom Ruske železnice rekao da se na tih 800 miliona dolara dodaje i 15 odsto učešća Srbije.

Prema njegovim rečima, projekti podrazumevaju modernizaciju pruge Beograd-Pančevo i Beograd-Bar, kao i modernizaciju i izgradnju šest deonica pruge na Koridoru 10, u dužini od 110 kilometara.

Najavljujući kupovinu 10 do 20 ruskih vozova, za koje je opredeljeno oko 100 miliona dolara, ministar je dodao da je u planu i skora izgradnja pruge Valjevo-Loznica.

Prvi projekat koji će biti realizovan odnosi se na prugu Beograd–Pančevo i trebalo bi da počne u roku do mesec ili mesec i po dana, rekao je Mrkonjić i istakao da će na radovima biti angažovana pre svega domaća preduzeća i da će posao dobiti naši građevinari i mašinci.

Tamo gde ne budemo mogli da radimo sami, radiće se u kooperaciji sa ruskim preduzećima, rekao je ministar.

Od 1. novembra obavezne četiri zimske gume

Mrkonjić je potvrdio da će u predstojećoj zimskoj sezoni vozači morati da imaju četiri zimske gume od 1. novembra kako je to propisano pravilnikom o upotrebi guma u zimskom periodu.

"Potpuno je jasno da zakon mora da se primenjuje i da treba da se primenjuje", rekao je Mrkonjić novinarima u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima zakonska rešenja koja se odnose na upotrebu zimskih guma počeće da se primenjuju od 1. novembra.

Pravilnik o upotrebi guma u zimskom periodu na sva četiri točka, trebalo je da počne da se primenjuje 1. novembra prošle godine ali je odložen na godinu dana.

Primena je odložena kako bi se pomoglo građanima Srbije u periodu krize da rasterete kućni budžet.

Do sada su, prema starom zakonu, vozači mogli da imaju dve zimske gume na pogonskim točkovima ili letnje, sa šarama dubine četiri milimetra sa kompletom lanaca za pogonske točkove.
Pogledaj vesti o: JAT

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.