Zaključenje Posebnog biračkog spiska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2014, 03:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaključenje Posebnog biračkog spiska

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina planirani su za 26. oktobar, a Poseban birački spisak (PBS) biće privremeno zaključen u ponoć.

Kako je najavljeno, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički raspisaće izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina u ponedeljak, 25. avgusta, a na osnovu upisanog broja građana u Poseban birački spisak biće određeno da li >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će izbori biti sprovedeni direktnim glasanjem ili elektorskom metodom, odnosno ko će od nacionalnih manjina savet birati po direktnom principu, a ko putem elektorske skupštine.

Prvobitan termin za privremeno zatvaranje PBS bio je 18. avgust u ponoć, a odluka o zaključenju je pomerana kako bi se omogućilo pripadnicima nacionalnih manjina da se upišu u što većem broju i time ostvare pravo na direktne izbore svog nacionalnog saveta, nakon konsultovanja sa lokalnim samoupravama koje sakupljaju zahteve za upis, kao i sa predstavnicima nacionalnih saveta i nevladinog sektora.

''U skladu sa informacijama koje smo dobili od lokalnih samouprava, nacionalnih saveta i nevladinog sektora odlučili smo da produžimo rok za privremeno zaključenje posebnog biračkog spiska do subote, 23. avgusta, u ponoć'', rekao je ranije Tanjugu Bošnjak.

Kako je objasnio, tokom nedelje će na osnovu upisanog broja građana u posebne spiskove biti određeno ko će od nacionalnih manjina savet birati po direktnom principu, a ko putem elektorske skupštine.

''Cilj nam je da se što više nacionalnih saveta bira po direktnom principu i nadamo se da će ćemo to i ispuniti'', rekao je Bošnjak.

Da bi nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, mora da postoji 40 odsto upisanih u PBS od ukupnog broja građana koji su se izjasnili kao pripadnici određene nacionalne manjine na popisu stanovništva 2011.godine.

Nakon raspisivanja izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina posebni birački spiskovi ponovo će biti otvoreni za upisivanje za one koji to nisu učinili i trajaće do 10. oktobra. Potom će spisak biti dostavljen Republičkoj izbornoj komisiji.

I nakon tog roka građani će moći da budu upisani, ali samo na osnovu odobrenja resornog ministarstva.

Upisivanje će praktično biti moguće sve do 72 sata pre održavanja izbora 26. oktobra.

U Srbiji su priznate 22 nacionalne manjine, a izbori će biti organizovani za savete 19 nacionalnih manjina i jevrejsku zajednicu.

Ruska i turska nacionalna manjina nisu podnele zahtev za obrazovanje posebnog biračkog spiska, pa samim tim ne izlaze na izbore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U ponoć zaključenje Posebnog biračkog spiska

Izvor: RTS, 23.Avg.2014

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina planirani su za 26. oktobar, a Poseban birački spisak (PBS) biće privremeno zaključen u ponoć...Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički raspisaće izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina u ponedeljak,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.