ŽRTVE RUBLJE Ako dođe do ekonomskog kraha u Rusiji, evo ko će najviše izgubiti

Izvor: Blic, 17.Dec.2014, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽRTVE RUBLJE Ako dođe do ekonomskog kraha u Rusiji, evo ko će najviše izgubiti

Trgovinski partneri Rusije - države i kompanije - sa zabrinutošću posmatraju njene pokušaje da se izbori sa problemom sve dublje ekonomske krize izazvane padom cena nafte i međunarodnim sankcijama.

Vrednost rublje je nestabilna i već se negativno odrazila na prihode svetskih kompanija koje posluju s Rusijom.

U slučaju ekonomskog sloma Rusije, neće biti pobednika, a ovo su neke od najvećih žrtava:

Nemačka

Najveća ekonomija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Evropi je najviše povezana s Rusijom. Prošle godine vrednost trgovinske razmene iznosila je više od 76 milijadi evra (95,4 milijarde dolara). Stroge sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog krize u Ukrajini već se negativno odražavaju na izvoz i kompanije su zakočile investicije.

Prošlog meseca Nemačka je saopštila da je “geopolitička kriza” uticala na bitno slabije prognoze rasta u ovoj i sledećoj godini.

Problemi u Nemačkoj sada su najmanje potrebni evrozoni - budući da se monetarna unija u velikoj meri oslanja na ovu ekonomsku silu.

Ostatak Evrope

Rusija uvozi veliku količinu robe iz drugih zemalja Evrope.

Moskva je na sankcije Zapada u avgustu reagovala zabranom uvoza voća, povrća, mesa, ribe, mleka i mlečnih proizvoda iz Evrope, ali i iz SAD, Australije i Kanade.

To je bila neprijatna vest za evropske proizvođače, koji veliki deo voća, sira i svinjetine izvoze upravo u Rusiju. Prošle godine, oko 10 odsto izvoza hrane iz EU - u vrednosti od 15 milijardi dolara - isporučeno je Rusiji, koja je, samim tim, bila druga na spisku najvećih uvoznika iz Evrope.

Evropa je takođe morala da izdvoji oko 156 miliona dolara da bi obeštetila proizvođače.

Energetske kompanije

Pad rublje je uticao na značajno smanjenje zarade kompanija koje posluju s Rusijom.

“Britiš petroleum” (BP) upozorio je na negativne posledice sankcija. Kompanija ima veliki udeo u “Rosnjeftu”, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji, koja je pogođena trgovinskim ograničenjima koje su nametnule SAD. Vrednost akcija kompanije ove godine pala je za 25 odsto, jer je pad cena nafte uzrokovao smanjenje profita.

Francuska kompanija “Total” zbog sankcija je stavila ad acta planove za zajedničko ulaganje u istraživanje škriljaca sa ruskim “Lukojlom”, čime je ugrozila moguće buduće prihode. I druge energetske kompanije, kao što je “Egzon mobajl”, imaju značajne veze s Rusijom.

Proizvođači automobila

Američki gigant “Ford”, jedan od najvećih proizvođača vozila u Rusiji, upozorio je da pad rublje negativno utiče na prodaju.

“Folksvagen” je okrivio političke tenzije za pad prodaje vozila u Rusiji za 8 odsto u prvih šest meseci ove godine. Vrednost akcija nemačkog proizvođača pala je ove godine za više od 12 odsto.

Francuski “Reno” je takođe saopštio da prodaja u Rusiji trpi zbog sankcija, dok su “Pežo” i “Sitroen” u oktobru upozorili da pad vrednosti rublje ugrožava kompaniju.

Banke

Profit “Sosijete ženeral” od ruskog ogranka pao je za 36 odsto u drugom kvartalu. Holandska kreditna banka “Rabobank” i italijanski “Unikredit” takođe su izložene značjanim rizicima.

“Mekdonalds”, “Adidas” i drugi brendovi

Pretpostavlja se da hladni odnosi između SAD i Rusije stoje iza strogih mera protiv “Mekdonaldsa” u zemlji.

Nadzorni organi prouzrokovali su privremeno zatvaranje 12 restorana zbog kršenja propisa o higijeni. Mnogi veruju da je ovaj potez bio politički motivisan.

Nemački proizvođač sportske opreme “Adidas” zatvara prodavnice i smanjuje ekspanziju u Rusiji nakon što su tenzije u regionu koje utiču na smanjenje potrošačke moći i opadanje vrednosti rublje odrazile na profitabilnost. “Adidasove” prognoze zarade za 2014. opale su za 20-30 odsto, delimično i zbog Rusije.

Vrednost akcija kompanije “Koka-Kola HBC”, koja flašira i distribuira piće u Rusiji, pala je ove godine za 32 odsto.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ako dođe do ekonomskog kraha u Rusiji, evo ko će najviše izgubiti

Izvor: GdeInvestirati.com, 18.Dec.2014, 19:45

Trgovinski partneri Rusije - države i kompanije - sa zabrinutošću posmatraju njene pokušaje da se izbori sa problemom sve dublje ekonomske krize izazvane padom cena nafte i međunarodnim sankcijama...Vrednost rublje je nestabilna i već se negativno odrazila na prihode svetskih kompanija koje posluju...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.