Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Apr.2017, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki poraz najjačih partija u Francuskoj na izborima za predsednika

Tradicionalne stranke u Francuskoj, partija desnog centra Republikanci i Socijalistička partija levog centra, čiji su se kandidati smenjivali na čelu Francuske u proteklih 35 godina, pretrpele su veliki poraz na jučerašnjim izborima za predsednika.

Ovo je prvi put u modernoj istoriji da dve najveće partije u Francuskoj nemaju predsedničkog kandidata u drugom krugu izbora.

Kandidat najveće desničarske partije Fransoa Fijon završio je na trećem mestu s >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << manje od 20 odsto glasova, čime su republikanci ostali bez kandidata u drugom krugu prvi put od osnivanja Pete Francuske Republike 1958. godine, navodi AFP.

Samo nekoliko meseci ranije, Fijon, bivši premijer, bio je jedan od favorita i mnogi su ga već videli ka narednog predsednika Francuske. Istraživanja su predviđala laku pobedu u drugom krugu nad verovatnom protivkandidatkinjom Marin Le Pen.

Njegovu pobedu ugrozila je, međutim, serija skandala koji su počeli u januaru kada je otkriveno da je njegova supruga imala dobro plaćen fiktivni posao u parlamentu.

Vladajuća Socijalistička partija sadašenjeg predsednika Fransoa Olanda takođe je zabeležila loše rezultate na izborima. Njen kandidat Benoa Amon osvojio je oko 6,3 odsto glasova i završio na petom mestu.

Bivši premijer Manuel Vals izjavio je za radio Frens-Inter da partija mora da se ponovo izgradi.

"U fazi smo raspadanja, rušenja, razaranja", rekao je Vals, preneo je AP.

Predsednici Francuske su u proteklih 35 godina bili iz redova Socijalističke partije i Republikanaca.

Socijalista Fransoa Miteran služio je dva mandata od 1981. do 1995. godine. Zatim su predsednici bili Žak Širak i Nikola Sarkozi iz Unije za narodni pokret, od koje je kasnije nastala partija Republikanci.

Na izborima 2012. ponovo je pobedio kandidat socijalista Fransoa Oland koji je odustao od kandidature za drugi mandat.

Za novog predsednika Francuske u drugom krugu 7. maja nadmetaće se centrista Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Veliki poraz najjačih partija u Francuskoj na izbororima za predsednika

Izvor: Beta, 24.Apr.2017

Tradicionalne stranke u Francuskoj, partija desnog centra Republikanci i Socijalistička partija levog centra, čiji su se kandidati smenjivali na čelu Francuske u proteklih 35 godina, pretrpele su veliki poraz na jučerašnjim izborima za predsednika.Ovo je prvi put u modernoj istoriji da dve najveće...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.