Vanredni izbori u Srbiji

Izvor: Deutsche Welle, 24.Apr.2016, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredni izbori u Srbiji

U Srbiji se održavaju vanredni parlamentarni izbori, izbori za Skupštinu Vojvodine i lokalni izbori. Biračka mesta otvorena su jutros u sedam, a glasanje traje do 20 časova.

Pravo glasa na izborima u Srbiji ima 6.739.441 građanin koji se izjašnjavaju na 8.378 biračkih mesta, od kojih je 90 na Kosovu, 29 u zatvorima, a 38 u inostranstvu.

Birači iz Srbije upisani u posebne evidencije u Velikoj Britaniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Kanadi i SAD glasali su juče, a danas glasaju birači u Nemačkoj, Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije nadmeće se 3.270 kandidata na 20 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih.

Na izborima za poslanike u Skupštini Vojvodine građani biraju između 15 izbornih lista. Pokrajinski izbori organizuju se po proporcionalnom izbornom sistemu, a Skupština Vojvodine ima 120 poslanika.

Lokalni izbori održavaju se u 17 beogradskih opština, kao i u 138 opština i 25 gradova Srbije.

Parlamentarne izbore prati 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača.

idj/agencije
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.