UJEDINJENA OPOZICIJA OSTAJE SAMO UTOPIJA Dve kolone ili više njih protiv vlasti za beogradske izbore

Izvor: Blic, 26.Jul.2017, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UJEDINJENA OPOZICIJA OSTAJE SAMO UTOPIJA Dve kolone ili više njih protiv vlasti za beogradske izbore

Priče o nastupu opozicije u jednoj ili dve kolone na beogradskim izborima unapred su osuđene na propast i to je jasno svima, osim - opoziciji.

Vuk Jeremić je poslednji izjavio da veruje da je jedna kolona jedini put za pobedu u Beogradu. Pre njega je predsednik Dosta je bilo Saša Radulović kazao da "razgovori o zajedničkom nastupu ne postoje, iako DJB pokušava da ih inicira". Lider DS Dragan Šutanovac pomenuo je dve kolone - jednu koju bi činila umerena desnica i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drugu u kojoj bi okosnicu činile demokrate i pokret Saše Jankovića.

Sve, međutim, što je do sada poznato o nastupu opozicije na izborima za Skupštinu grada svedoči da je reč o utopiji.

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić svoju kandidaturu odavno je najavio. Iz LDP-a su takođe rekli da će imati svog kandidata, a verovatno će samostalno ići i Ljubiša - Beli Preletačević. Male su šanse i da se ostatak opozicije dogovori.

Demokrate ni u jednom scenariju neće sa Dverima i obrnuto, Saša Radulović neće u istu prostoriju sa Jovanovićem i Tadićem, Jeremić pokazuje želju da se dogovori, ali pitanje je hoće li i uspeti, budući da su delovi DS uvereni da je tokom predsedničke kampanje pokušao da preuzme pojedine lokalne odbore te stranke.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže za "Blic" da pominjanje jedne kolone razume kao "pokušaj da se tako nešto postigne koliko god deluje nerealno".

- S druge strane, obezbeđuju i neku vrstu alibija, odnosno pokušavaju da se osiguraju za slučaj da opozicija podbaci na izborima - navodi Klačar i dodaje da je pitanje i da li bi bilo dobro da se jedna kolona napravi:

- Građani gledaju opoziciju i čekaju da im ona ponudi rešenje. Zbog toga mi nije jasno zašto opozicionari podižu očekivanja ljudi, a svesni su da ih ne mogu ispuniti.

Klačar očekuje pet ili šest subjekata na izborima, a razlog nemogućnosti dogovora vidi u sujeti i tome što svi baziraju aktivnosti samo na kritici vlasti.

Dragan Šutanovac, DS - Ljudi hoće plan

Prošlo je vreme kada se glasalo za "manje zlo". To nije dovoljno da pokrene ljude. Mi insistiramo na programskom dogovoru, a kolona je druga reč za koaliciju. Ljude ne interesuju kolone, već hoće plan, ljude kojima veruju i koji će taj plan sprovesti u delo. Birači očekuju rešenja i da budemo bolji od Vučića.

Vuk Jeremić - Samo ujedinjeni

Ukoliko se ideja o jednoj koloni opozicije pokaže kao neostvariva, ponoviće se kardinalna greška sa predsedničkih izbora. Verujem da je to jedini ostvariv put za pobedu u Beogradu. Mi intenzivno radimo na programu za izbore, predložićemo konkretna rešenja, kao i novu razvojnu viziju našeg glavnog grada.

Saša Radulović, DJB - Program i principi

Odluka beogradskog odbora DJB je: otvoreni smo za ozbiljan razgovor, ali nismo spremni da čekamo i slušamo neiskrena, zakulisna pozicioniranja bez principa i programa. Razgovori o zajedničkom nastupu ne postoje. DJB je ušao u kampanju za Beograd, istakli smo program i principe, krenuli u razgovor sa građanima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.